Начало / Актуални теми / Какво представлява пресбиопията?

Какво представлява пресбиопията?

юли 17, 2015

Пресбиопията е състояние, при което очите постепенно губят способността си да фокусират близкостоящи предмети. Това е естествен ефект от процеса на остаряване. По-често пресбиопията започва да настъпва след 40 годишна възраст и се влошава с годините. Обикновено пациентите забелязват, че зрението им се е влошило, докато четат книга или вестник отблизо и срещат затруднения.

Докато сте млади лещата на вашето око е мека и подвижна и тя лесно променя своята форма, което ви позволява да фокусирате близки и далечни предмети. След навършване на 40 годишна възраст лещата започва по-трудно да променя своята форма и поради тази причина хората все по-трудно започват да фокусират близки предмети. Освен това мускулите, които поддържат лещата губят с времето своята еластичност. Именно на това се дължи пресбиопията. Това състояние се развива при всеки, но протича по-тежко при хора, които преди това са страдали от далекогледство или късогледство.

Какви са оплакванията на пациентите?

Симптомите при пресбиопия се развиват постепенно. Обикновено първите оплаквания започват след 45 годишна възраст:

  • отдалечаване на книги или вестници при четене, за да може да се фокусира по-добре
  • напрягане на очите
  • главоболие
  • лесна умора след извършване на дейности, които са свързани с гледане на предмети отблизо
  • замъглено зрение при четене отблизо.

Как се поставя диагнозата?

Пресбиопията се диагностицира при рутинен очен преглед. При очния преглед се извършват няколко теста. Лекарят ще накапе очите ви с разтвор, който да разшири зениците ви. Очите ви ще бъдат по-чувствителни на светлина няколко часа след прегледа. С разширяването на зеницата лекарят ще може да огледа по-обстойно вътрешността на окото. С различни уреди лекарят ще оцени вашата способност да виждате наблизко и далече. Специалистите препоръчват за хората над 40 години извършването на профилактичен очен преглед между 2 и 4 пъти годишно.

Какво е лечението?

Целта на лечението е да се компенсира неспособността на лещата да фокусира предмети на близко разстояние. Възможните опции са очила, лещи или операция за смяна на лещата, ако тя е силно увредена.

Предписването на очила за близко виждане е лесен начин за решаване на проблема. Препоръчително е лекарят да оцени до каква степен е нарушено зрението ви, за да ви изпише очила с правилен диоптър, който да компенсира дейността на лещата.

Пациентите, които не желаят да носят очила могат да използват контактни лещи. Те не са препоръчителни при пациенти, при които има увреждане на слъзния канал или клепачите.

Ако при вас лещата е силно увредена тогава може да се наложи извършването на операция, при която тя да бъде заменена със синтетична такава. На пазара вече има налични различни видове лещи, някои от тях позволяват да виждате предмети наблизко и далече, други променят своята форма в окото. Но поставянето на синтетична леща носи със себе си и някои рискове като замъгляване на зрението след операцията.

Прочетете за:
Пресбиопия (старческо далекогледство)