Начало / Актуални теми / Фолиева киселина – ползи за здравето 

Фолиева киселина – ползи за здравето 

май 7, 2024

фолиева киселина – ползи

Фолиевата киселина (витамин В9) е от съществено значение за растежа и размножаването на клетките, образуването на някои аминокиселини (метионин, серин, глицин и хистидин), разграждането на хомоцистеин, образуването на ДНК и РНК, узряването на еритробластите в костния мозък, образуването на серотонин, норадреналин, допамин.

Какви ползи за здравето има фолиевата киселина?

Фолиевата киселина е известна с ползите си за бременните жени, но тя има още много други полезни свойства. Ето някои от безбройните предимства на този витамин:

Предотвратява вродени малформации и усложнения при бременност

Добавките с фолиева киселина могат да помогнат за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, включително спина бифида, аненцефалия, енцефалоцеле. Тези малформации възникват през първия месец на бременността. Ето защо приемът на фолиева киселина трябва да започне няколко месеца преди забременяване.

Фолиевата киселина може също да намали рисковете от сърдечни малформации, дефекти на небцето и устните. Тя предпазва и от някои усложнения на бременността като: прееклампсия, преждевременно раждане, спонтанен аборт.

Предотвратява и лекува фолиеводефицитни анемии

Ниските нива на фолиева киселина могат да причинят мегалобластна анемия, при която в костния мозък се образуват незрели червени кръвни клетки с необичайно голям размер.

Приемът на фолиева киселина може да помогне за лечението на този тип анемия и да облекчи симптомите – силна умора, задух, сърцебиене, язви в устната кухина, жълт цвят на кожата и др.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Поддържането на оптимални нива на фолиева киселина е свързано с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Аминокиселината хомоцистеин се свързва с повишен риск от коронарна артериална болест и инсулт. Фолиевата киселина превръща хомоцистеина в метионин и така понижава нивото й. С това фолиевата киселина допринася за здрави кръвоносни съдове и намалява риска от инфаркт и инсулт.

Изследвания показват, че използването на добавки с фолиева киселина заедно с антихипертензивни лекарства може да намали високото кръвно налягане значително повече, отколкото само антихипертензивните лекарства.

Предпазва от деменция

Ниските нива на фолиева киселина в кръвта водят до понижена умствена функция и повишен риск от деменция и болест на Алцхаймер.

Високите нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от увреждане на съдовете, което от своя страна е рисков фактор за съдова деменция.

Фолиевата киселина играе роля в метилирането, биохимичен процес, участващ в регулирането на генната експресия и синтеза на невротрансмитери. Нарушаването на процесите на метилиране може да допринесе за неврологични разстройства, включително деменция.

Адекватният прием на фолат може да подобри когнитивните функции, да предотврати или забави развитието на деменция.

Подобрява психичното здраве

Фолиевата киселина играе роля в синтеза на невротрансмитери (серотонин, допамин и норепинефрин), които са от съществено значение за регулирането на настроението.

При дефицит на фолиева киселина нивата на невротрансмитерите се понижават и се повишава риска от поява на симптоми на депресия като лошо настроение, умора и раздразнителност.

Изследвания показват, че приемането на фолиева киселина в допълнение към антидепресантите може да намали симптомите на депресия повече, отколкото приемането на антидепресанти самостоятелно.

Намалява риска от някои видове рак

Поддържането на нормални нива на фолиева киселина може да намали риска от някои видове рак, включително колоректален рак, рак на гърдата, рак на маточната шийка.

Ролята на фолиевата киселина в синтеза и възстановяването на ДНК може да помогне за предотвратяване на образуването на ракови клетки.

Други полезни свойства на фолиевата киселина

Фолиевата киселина може да помогне и при тези здравословни състояния:

  • проблеми с плодовитостта

Фолиевата киселина допринася за подобряване както на женската, така и на мъжката плодовитост. Някои изследвания показват, че фолиевата киселина може да играе роля в насърчаването на редовната овулация, която е от съществено значение за зачеването. При мъжете адекватните нива на фолиева киселина са свързани с подобрен брой, подвижност и морфология на сперматозоидите.

  • проблеми с кожата и косата

Фолиевата киселина допринася за поддържането на здрава кожа и коса. Участието й в регенерацията на клетките и възстановяването на тъканите я прави от съществено значение при нарушена цялост на кожата и при зарастването на рани. Освен това, нормалните нива на фолиева киселина подпомагат здравия растеж на косата и предотвратяват преждевременното побеляване и загуба на коса.

Приемането на високи дози фолиева киселина може да помогне за забавяне на прогресията на сенилната макулна дегенерация. При това очно заболяване настъпва трайно увреждане на централното зрение. Засяга хора над 60-годишна възраст.

  • загуба на слуха с напредване на възрастта

Изследвания показват, че добавките с фолиева киселина помагат за забавяне на прогресията на свързаната с възрастта загуба на слуха. Установени са ползи при възрастни хора с високи нива на хомоцистеин и ниско съдържание на фолиева киселина в диетата им.

Прочетете за:
Метаболизъм на фолиевата киселина
Фолиева киселина за бременни