Начало / Бременност и раждане / Фолиева киселина преди и по време на бременност         

Фолиева киселина преди и по време на бременност         

май 8, 2024

фолиева киселина бременност

Приемът на фолиева киселина (витамин В9) преди зачеването и по време на бременността е от съществено значение за правилното развитие на плода.

Витамин В9 се среща под две форми:

 • фолиева киселина – това е синтетична форма, която се използва като витаминна добавка и за обогатяване на много храни, например хляб и зърнени храни
 • фолат – това е естествено срещаща се форма в много храни – зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове, бобови растения.

Естествените фолати в хранителните продукти са термолабилни и се разграждат лесно при термична обработка. Фолиевата киселина е по-стабилна и се усвоява по-добре, което я прави идеален избор за добавка по време на бременност.

Както синтетичната форма, така и по-голямата част от получените с храната фолати, в тялото ни трябва да се преобразуват чрез поредица от ензимни реакции до биоактивната форма, наречена L-метилфолат (или 5-MTHF). Тази активна форма на витамин B9 може да навлезе в клетките и да премине през кръвно-мозъчната бариера, където помага за здравето на нервната система. Успешното превръщане от фолиевата киселина в 5-MTHF зависи от конвертиращ ензим, известен като MTHFR.

Какво е метилирана фолиева киселина?

Метилираната фолиева киселина представлява нейната активна форма, известна още като 5-метилтетрахидрофолат (или 5-MTHF). Някои хора имат трудности при превръщането на фолиевата киселина в 5-MTHF. Тези хора имат генна мутация MTHFR, която засяга способността на тялото да преобразува фолиевата киселина в нейната активна форма. Приемът на метилирана фолиева киселина заобикаля нуждата от преобразуване в тялото. Това я прави предпочитана форма на добавка за индивиди с генна мутация MTHFR или други проблеми с усвояването.  

Защо фолиевата киселина е важна за бременни жени?

Една от най-важните индикации за употреба на фолиева киселина преди забременяване и по време на бременността е да се намали риска от поява на дефекти на невралната тръба.

По време на ембрионалното развитие от невралната тръба се развива главния и гръбначния мозък на плода. Когато невралната тръба не успее да се затвори правилно през 3-4-а г. с. възникват вродени малформации, наречени дефекти на невралната тръба. Това са вродени аномалии на главния или гръбначния мозък на плода. Най-честите видове са спина бифида, аненцефалия, синдром на Arnold – Chiari и др.

Активната форма на фолиевата киселина – метилфолат, играе роля в превръщането на хомоцистеина в метионин. При дефицит на метилфолат, хомоцистеинът може да се натрупа до опасни нива.

Хомоцистеинът е аминокиселина, която се получава при разграждане на протеините в тялото. Не е вредна при ниски нива, но когато присъства във високи концентрации, може да доведе до състояние, наречено хиперкоагулация, при което кръвта има тенденция да се съсирва по-лесно. Смята се, че жените с повишени нива на хомоцистеин са изложени на по-висок риск от спонтанен аборт, прееклампсия и преждевременно раждане – най-вероятно поради повишеното съсирване, причинено от повишените нива на хомоцистеин.

Освен това фолиевата киселина подпомага цялостния растеж и развитие на плода, като улеснява правилното делене на клетките. Достатъчното количество фолиева киселина осигурява нормалния синтез на ДНК и помага за предотвратяване на хромозомни аномалии.

Фолиевата киселина допринася за здравето на майката, като подпомага производството на еритроцити (червени кръвни клетки) и предотвратява появата на анемия. Еритроцитите са от съществено значение за транспорта на кислород към растящото бебе.

Достатъчният прием на фолиева киселина също се свързва с намален риск от:

 • цепка на устната и небцето
 • вродените сърдечни дефект
 • дефекти на ходилото.

Кога трябва да започнете да приемате добавки с фолиева киселина?

Най-уязвимият период, когато възникват дефектите на невралната тръба е през 3-4-а седмица от бременността, когато жената може да не знае, че е бременна.

Жените, които планират бременност трябва да започнат да приемат фолиева киселина поне един месец преди да заченат. Причината е, че е нужно време докато фолиевата киселина достигне оптимално ниво в тялото, за да намали риска от дефекти на невралната тръба.

Тъй като много често бременността е непланирана, се препоръчва на всички жени в детеродна възраст да приемат фолиева киселина всеки ден.

Ако не сте приемали добавки с фолиева киселина преди бременността, трябва да започнете възможно най-скоро, след като разберете, че сте бременна.

Колко фолиева киселина трябва да приемате?

Ето колко фолиева киселина се препоръчва всеки ден:

 • докато се опитвате да забременеете – 400 микрограма (µg или mcg)
 • по време на бременността – 600 µg
 • по време на кърмене – 500 µg.

Сутрин или вечер се пие фолиева киселина?

Времето за приемане на фолиева киселина не оказва значително влияние върху нейната ефективност. Може да я приемате сутрин или вечер в зависимост от това, кога е най-удобно за вас. Важно е да изградите постоянен навик, като я приемате по едно и също време всеки ден.

Кой има нужда от по-висока доза фолиева киселина?

Някои бременни жени може да се наложи да приемат по-високи дози фолиева киселина – до 1000 микрограма на ден.

По-големи дози фолиева киселина се препоръчват ако:

 • вие или вашият партньор имате дефект на невралната тръба
 • вие или вашият партньор имате фамилна анамнеза за дефекти на невралната тръба
 • сте имали предишна бременност, засегната от дефект на невралната тръба
 • имате диабет
 • имате индекс на телесна маса над 30
 • имате заболяване, което затруднява усвояването на фолиевата киселина, например малабсорбционен синдром, цьолиакия, улцерозен колит
 • приемате лекарство за епилепсия.

Какво се случва, ако приемете твърде много фолиева киселина?

Ако приемате стандартна дневна доза фолиева киселина и случайно приемете допълнителна, обикновено няма причина за безпокойство.

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин, което означава, че излишните количества обикновено се отделят от тялото чрез урината, а не се съхраняват. Въпреки това, приемането на изключително високи дози добавки с фолиева киселина може да доведе до потенциални рискове и странични ефекти:

 • маскиране на дефицит на витамин B12 – високите дози фолиева киселина могат да маскират симптомите на дефицит на витамин B12, което е особено тревожно за бременните жени, тъй като и двата витамина участват в образуването на червени кръвни клетки. Нелекуваният дефицит на B12 може да доведе до неврологични увреждания.
 • взаимодействие с лекарства – приемането на прекомерни количества фолиева киселина може да повлияе на някои лекарства, включително някои лекарства против припадъци и метотрексат, лекарство, използвано за лечение на рак и автоимунни заболявания.
 • повишен риск от рак – някои проучвания предполагат, че високият прием на фолиева киселина от добавки може да бъде свързан с повишен риск от някои видове рак, напр. рак на простатата.  
 • стомашно-чревни симптоми – много високи дози фолиева киселина могат да причинят стомашно-чревни симптоми като гадене, подуване на корема и диария.

Прочетете за:
Метаболизъм на фолиевата киселина
Фолиева киселина – ползи за здравето