Начало / Актуални теми / Болка в кръста – какви биха могли да бъдат причините?

Болка в кръста – какви биха могли да бъдат причините?

дек. 6, 2012

Болката в кръста е често срещано оплакване, което е характерно както за мъжете така и за жените, особено тези в активна физическа възраст. Почти няма човек, който някога да не е страдал от болка в кръста. Болката в лумбалната област може да бъде много интензивна и това е една от водещите причини за пропускане на работен ден. За щастие в повечето случаи болката изчезва от само себе си, но има случаи, при които тя персистира и се налага медикаментозно лечение. Важно е да се отдиференцира причината за оплакванията, за да може да бъде приложенa най- ефективната терапия.

Ето и някои от по-често срещаните причини за болка в кръста:

1. Мускулно разтежение
Болката в кръста, която се получава след вдигане на тежки предмети или физическо претоварване, неправилна поза или резки движения най-често се дължи на разтягане на мускул в областта на кръста. В този случай тя е силна, понякога дори непоносима, но също така и бързо затихва.

2. Дискова херния
Между прешлените се намират гелоподобни дискове, чиято цел е да намаляват триенете между тях и по този начин да намаляват напрежението в гръбначния стълб. С напредване на възрастта и при хора, чиято работа е свързана с физическо напрежение дебелината на тези дискове може да намалее или те да се разкъсат, което да доведе до дискова херния. По този начин се оказва силно напрежение върху нервите, които минават през гръбначния канал, а това от своя страна води до силна болка. В наше време зачестяват случаите на дискова херния и при голяма част от тях се налага оперативна намеса.

3. Остеоартрит
Това заболяване се развива при увреждане на хрущяла в дисковете или ставите на гръбначния стълб. По принцип се среща в по-напреднала възраст. Уврежда основно малките стави и води до болка в лумбалната област. В началото остеоартритът е безсимптомен, но с напредване на времето се явява болка при изкачване на стъпала, ходене и дори при изправен стоеж. При ядрено магнитен резонанс могат да се видят настъпилите промени в гръбначния стълб.

4. Инфекции
Голям брой инфекциозни заболявания също могат да доведат до болки в кръста. При навлизане на бактерии в гръбначния стълб може да се развие остеомиелит или абсцес. При тези състояния болката е силна и пулсираща. Някои вируси, като херпес зостер вирус могат да увредят гръбначния стълб и да причинят лумбална болка.

5. Анкилозиращ спондилит
Това заболяване се дължи на хронично възпаление на стуктурите на гръбначния стълб, което води до сливане на прешлени. Смята се, че е наследствено. Мъжете са по-застрашени да заболеят, в сравнение с жените.

Важно е да се напомни, че болката в кръстта не трябва да се пренебрегва като симптом и да не се неглижира, защото ако не се лекува навреме с нужните медикаменти или  терапевтични процедури може да се стигне до сериозни усложения.