Начало / Актуални теми / Дифилоботриоза – причинява се от рибна тения

Дифилоботриоза – причинява се от рибна тения

мар. 20, 2019

рибна тения

Дифилоботриозата е тежко паразитно заболяване, което се причинява от рибна тения. Протича с витамин В12- дефицитна анеми, стомашно-чревни и неврастенни прояви. Среща се в райони, където се консумира много речна риба.

Кой е причинителят на дифилоботриоза?

Дифилоботриозата се причинява от повече от 10 вида рибни тении, но най-често от Diphyllobothrium latum. Рибната тения има дължина от 2 до 10 m и повече. Състои се от сколекс, колон и стробила. Сколексът е с продълговата форма, с две смукала, без хоботче и кукички. Стробилата има множество квадратни членчета, в които се намира матката с яйцата.

Цикълът на развитие на рибната тения преминава през три гостоприемника. Яйцата на рибната тения се отделят с фекалиите на човека във външната среда. При попадане на яйцата в речни води и при благоприятни условия, за 2-3 седмици от тях се излюпват ларви, наречени корацидии. Те напускат яйцето, плават във водата и се поглъщат от междинните гостоприемници – сладководни рачета, в които се превръщат в процеркоиди. Опаразитените рачета се изяждат от различни сладководни риби – щука, сом, шаран, пъстърва. Те са допълнителни гостоприемници. В тях след 4-5 седмици процеркоидите се превръщат в плероцеркоиди, които заразяват крайния гостоприемник – човек, куче, котка.

Как става заразяването на човека с рибна тения?

Човек се заразява след консумация на недобре термично обработена опаразитена речна риба. Плероцеркоидите попадат в тънките черва на човека и достигат полова зрялост за около 60 дни. Рибната тения започва да отделя членчета, съдържащи яйца, които с фекалиите на човека попадат във външната среда (канални води, реки) и биологичния цикъл се повтаря.

У човека рибната тения причинява механично и токсо-алергично увреждане на лигавицата на тънкото черво. Нарушава се резорбцията на витамин В12, на фолиева киселина.

Какви са симптомите при дифилоботриоза?

Болните могат да се оплакват от отпадналост, обилно слюноотделяне, гадене, тежест в горната част на корема, диарии. Поради дефицит на витамин В12 се развива анемичен синдром и се появяват симптоми както при пернициозна анемия. Налице е лесна умора, световъртеж, бледа кожа и лигавици, лека оточност на лицето. Езикът става червен, гладък и болезнен. Слезката и черния дроб могат да се увеличат. Нерядко има и неврологични симптоми – изтръпване на крайниците, нарушена повърхностна и дълбока сетивност. Установява се хипохлорхидрия, ахлорхидрия до пълна ахилия (липса на стомашен сок). В периферната кръв се откриват мегалобласти.

Когато в червата паразитират няколко тении може да настъпи чревна обтурация.

Как се поставя диагнозата дифилоботриоза?

Диагнозата се поставя чрез макроскопско установяване на членчета на рибната тения и чрез микроскопско доказване на яйца на тенията във фекалиите на пациента.

Дифилоботриозата трябва да се разграничи от другите тении (говежда, свинска), от пернициозна анемия, ентероколити и др.

Какво е лечението при дифилоботриоза?

Провежда се дехелминтизация с антихелминтни средства и салинни очистителни (английска сол).

Превенция на дифилоботриозата?

Личната профилактика изисква да не се консумира, сурово осолена, сушена или недопечена речна риба. Обществената профилактика изисква предпазване на сладководните водоеми от фекално замърсяване.

Прочетете за:
Пернициозна анемия (витамин В12- дефицитна анемия)

Последни публикации