Начало / Актуални теми / Нарушение на походката – най-чести видове нарушена походка

Нарушение на походката – най-чести видове нарушена походка

фев. 26, 2019

видове нарушена походка

Нарушаването на походката може значително да затрудни ежедневието на болните. Множество са  причините, които водят до нарушение на походката. Такива са например:

 • травми, заболявания, аномалии в развитието на опорно-двигателната система (кости, стави, мускули)
 • нарушено зрение
 • вестибуларни нарушения
 • неврологични заболявания.

Какви са най-честите видове нарушена походка?

Различават се следните видове нарушена походка:

Патешка походка

Патешката походка се характеризира с клатушкане встрани и голяма ротация на таза. Дължи се на слабост на глутеалните мускули, които не могат да стабилизират бедрата, за да носят тежестта на тялото.

Патешка походка се наблюдава при мускулни дистрофии, спинална мускулна атрофия, вродена луксация на тазобедрената става.

Степажна (конска) походка

Степажната походка е вид вяло-паретична походка, която възниква при засягане на перонеалните нерви. Получава се вяла пареза на дорзалните флексори на стъпалото и пръстите. Болният не може да повдигне стъпалото при вдигане на крака и стъпалото увисва. Ходенето на пети е невъзможно. За да не се спъни, болният вдига високо крака чрез по-голяма флексия в тазобедрената става и го спуска отвесно с удар върху пода, при което се чува шляпане.

При засягане на тибиалния нерв и настъпила вяла пареза на триглавия мускул на подбедрицата е невъзможна плантарната флексия. Стъпалото е в положение на еквиноварус. Пациентът не може да стъпи и ходи на пръсти.

Тези вяло-паретични походки се наблюдават при токсично, възпалително или дегенеративно увреждане на нерви, при полиневрити, дискови хернии със засягане на L5 коренче и др.

Залитаща походка

При залитащата походка в резултат на интоксикация или метаболитни заболявания е нарушено статичното равновесие. Най-често се среща при алкохолна интоксикация, прием на някои медикаменти, при болни с хронична чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Пациентите залитат напред-назад, олюляват се, стъпките са несигурни.

Походка на Вернике-Ман (косяща походка)

Походката на Вернике-Ман възниква при засягане на пирамидния път и развитие на централна, спастична пареза на мускулите. Обикновено пациентът е с хемипареза. Походката се характеризира със замятане настрани и ротация напред на паретичния долен крайник, който е стегнат и изпънат в тазобедрената, колянната и глезенната става. Кракът се влачи по земята като описва кръгообразно движение, а ръката от същата страна е сгъната и приведена до тялото. Този вид спастична походка може да се наблюдава при мозъчно-съдова болест, множествена склероза, детска церебрална парализа и др.

Паркинсонова походка

Паркинсоновата походка се отличава със скованост на движенията, бавни, ситни стъпки, влачене на стъпалата. Тялото е приведено напред, с флексия на врата, ръцете са в лека флексия в лакътните стави и прибрани към тялото, а краката са леко флектирани в тазобедрените и коленните стави.

Нарушено е равновесието и се наблюдава характерно ускоряване на походката. Когато започне да ходи, пациентът се опитва да запази равновесие и ходи все по-бързо с влачене на краката, които се опитват да настигнат тялото, което се движи по-напред.

Тази походка се предизвиква от Паркинсонова болест, както и от различни паркинсонови синдроми.

Други видове нарушена походка са:

 • малкомозъчна атаксична походка
 • походка при сензорна атаксия
 • походка при вестибуларна атаксия
 • челна походка (челна атаксия или апраксия)
 • танцуваща (хореична) походка
 • дистонична походка
 • психогенна походка – най-често се наблюдава при пациенти с хистерия.