Начало / Актуални теми / Орална космата левкоплакия – бели плаки по езика

Орална космата левкоплакия – бели плаки по езика

ное. 26, 2019

космата левкоплакия

Оралната космата левкоплакия се характеризира с появата на бели плаки по страничните ръбове на езика и понякога по предната част на езика или по устната лигавица. Среща се предимно при пациенти с ХИВ-инфекция или други имунодефицитни състояния. Наблюдава се по-често при мъже.

Какви се причините за орална космата левкоплакия?

Оралната космата левкоплакия се индуцира от вируса на Епщайн-Бар (EBV). Предполага се, че роля има и Човешкият папиломен вирус (HPV), както и наслагването на гъбична инфекция с Candida albicans.

Когато се асоциира с ХИВ-инфекция косматата левкоплакия може да бъде първата клинична изява на заболяването. Освен при хора с ХИВ-инфекция, тя се среща и при други лица с имунендефицит, например при хора, на които е извършена органна трансплантация, провеждана е химиотерапия, лечение с инхалаторни кортикостероиди.

Какви промени настъпват?

При оралната космата левкоплакия настъпва епителна хиперплазия и вроговяване (кератинизация). При хистологично изследване се установява хиперкератоза и паракератоза, понякога с акантоза. В спинозния слой кератиноцитите са бледо оцветени, с пикнотични ядра и наподобяват койлоцитите в острите кондиломи. В ламина проприя може да има слаба инфилтрация от лимфоцити, плазмоцити и хистиоцити.

Какви са симптомите при орална космата левкоплакия?

Симптомите при орална космата левкоплакия включват:

  • леко надигнати, неболезнени, белезникави плаки с неравна повърхност
  • локализират се основно по страничните ръбове на езика, рядко по гърба, предната част на езика или в устната кухина – пода на устната кухина, лигавицата на бузите, мекото небце
  • плаките изглеждат нагънати с малки подобни на коса израстъци
  • плаките не могат да бъдат отстранени
  • понякога плаките могат да бъдат плоски, особено по предната част на езика.

Обикновено липсват субективни оплаквания. Много рядко плаките могат да причинят дискомфорт или промени във вкуса.

Как се поставя диагнозата орална космата левкоплакия?

Диагнозата обикновено се поставя лесно след физикалния преглед на пациента. Понякога оралната космата левкоплакия може погрешно да се приеме за кандидозна инфекция и да се лекува с противогъбични средства, но подобрение не настъпва. Заболяването трябва да се разграничи още от плосък лишей, географски език, никотинова левкокератоза, идиопатична орална левкоплакия и др.

За потвърждаване на диагнозата се взема биопсичен материал от плака и се изследва под микроскоп.

Какво е лечението?

Оралната космата левкоплакия обикновено не предизвиква оплаквания, има доброкачествено протичане и може спонтанно да изчезне. Ето защо в повечето случаи не се налага провеждане на лечение.

Препоръчва се спазването на добра устна хигиена и спиране на тютюнопушенето. При нужда могат да се приложат локални ретиноиди, подофилин. След  хирургична ексцизия или криотерапия плаките могат да рецидивират. При настъпила вторична кандидозна инфекция се прилагат противогъбични средства.