Начало / Актуални теми / Синдром на карпалния тунел

Синдром на карпалния тунел

сеп. 14, 2015

Синдромът на карпалния тунел е сравнително често срещано състояние, което причинява изтръпване, лека загуба на чувствителност и в някои случаи болезненост в областта на ръката и пръстите на ръката. Синдромът на карпалния тунел най-често се причинява от прищипването на нерв в тази анатомична област.

Карпалният тунел е малко пространство, което се огражда от кости и лигаменти и се намира на дланта, в областта на китката. През тунела преминават нерви и сухожилия, които са отговорни за сгъването на пръстите. Притискането на нервите, които преминават през тази анатомична област е причина за изтръпването и болезнеността, която пациентите изпитват.

Какви са причините?

Синдромът на карпалния тунел може да се дължи на редица причини. Като цяло всяко едно състояние, което може да доведе до притискане на нервите в тази област може да причини характерните за това състояние оплаквания. Така например фрактура на китката или възпаление на нервите на китката в резултат на ревматоиден артрит могат да причинят синдром на карпалния тунел.

Какви са оплакванията на пациентите?

Симптомите при синдром на карпалния тунел започват постепенно, първоначално с изтръпване на палеца, показалеца и средния пръст на ръката, което не е постоянно. Освен това пациентите могат да се оплакват от дискомфорт в областта на ръката и китката.

Други характерни за това състояние симптоми са:

  • Намалена чувствителност – в някои случаи пациентите с това състояние съобщават за намалена чувствителност на палеца, показалеца и средния пръст на ръката. Те най-често забелязват това при каране на кола, държане на вестник или използване на телефона.
  • Мускулна слабост – пациентите често се оплакват от слабост в засегнатата ръка и дори изпускане на по-тежки предмети. Това може да се дължи на намалената чувствителност на ръката или затруднен контрол върху мускулите на пръстите, поради притискане на отговорния за това нерв.

Как се поставя диагнозата?

Първата стъпка при прегледа е лекарят да ви разпита подробно относно вашите оплаквания и откога са те. Засягането на първите три пръста може да насочи лекарят към синдром на карпалния тунел, защото нервът, отговорен за инервацията на тези пръсти минава именно през карпалния тунел.

След това лекарят ще ви прегледа и ще изследва пръстите на ръката и ще установи дали има засягане на мускулите на ръката в резултат от синдром на карпалния тунел.

Други изследвания, които могат да бъдат извършени са:

Електромиография – изследват се импулсите, които възникват в мускулите и тяхната електрическа активност, при контракция и при почивка. При изследването може да се установи дали има засягане на някои от мускулите на ръката, характерно за синдрома на карпалния тунел.

Изследване на нервната активност – това изследване наподобява електромиографията, но при него се изследва дейността на нервите, които преминават през карпалния тунел. Чрез подаване на електрически импулси се проверява дали има затруднение при тяхното преминаване по нервите през карпалния тунел.

Какво е лечението?

Лечението при синдрома на карпалния тунел трябва да започне възможно най-рано. При леки симптоми обикновено е нужно само почивка и предпазване на засегнатата ръка от натоварване за около седмица. Ако има подуване в областта на китката може да се прилагат студени компреси. Ако тези методи не дадат желания ефект може да се прибегне до медикаменти или в по-редки случаи хирургична намеса.

За облекчаване на болката пациентите могат да приемат нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като Ибупрофен. Ако те не помогнат вашият лекуващ лекар може да инжектира кортикостероиди в областта на карпалния тунел за намаляване на болезнеността и възпалението.

Ако симптоми на пациента са сериозни и не се облекчават от медикаменти може да бъде извършена хирургична манипулация за прерязване на лигаментите, които притискат нервите и причиняват симптомите.

Прочетете за:
Синдром на карпалния канал (компресия на n. medianus)