Постпрандиалната хипогликемия (реактивната хипогликемия) се отнася до ниска кръвна захар, която настъпва 2 до 4 часа след приием на храна. Дължи се на наличието на твърде високи нива на инсулин.
Приетите с храната въглехидрати се разграждат в организма до глюкоза. В отговор панкреасът секретира инсулин – хормон, който помага на глюкозата да премине от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и мозъка, които се нуждаят от глюкоза, за да функционират правилно.
При прием на голямо количество прости въглехидрати може да се провокира изявата на реактивна хипогликемия. Простите въглехидрати се разграждат бързо до глюкоза, настъпва пик на кръвната захар, който стимулира секрецията на повишени количества инсулин.
Какви са причините за постпрандиална хипогликемия?
Възможни причини за постпрандиална хипогликемия са например:
- наличие на инсулинова резистентност и предиабет
- операция на стомаха, поради която храната преминава твърде бързо през стомаха в червата
- редки ензимни дефицити, които може да са причина за затруднено разграждане на храната в стомаха и червата.
Много често причината за реактивна хипогликемия остава неизвестна – идиопатична реактивна хипогликемия.
Какви са симптомите на реактивна хипогликемия?
Симптомите на реактивна хипогликемия могат да включват:
- слабост, умора
- глад
- треперене
- изпотяване
- гадене, повръщане
- тревожност, раздразнителност
- промени в настроението
- учестен пулс
- главоболие.
По-тежки симптоми са: обърканост, промени в поведението, неясна реч, нарушена координация, замъглено зрение, припадъци.
Как се поставя диагнозата постпрандиална хипогликемия?
Реактивната хипогликемия може да бъде диагностицирана чрез измерване на кръвната захар в момента, когато пациента има симптоми, както и чрез наблюдение дали тези симптоми отзвучават, след като нивата на глюкозата се нормализират.
Какво е лечението на постпрандиалната хипогликемия?
В повечето случаи на реактивна хипогликемия лечение не е необходимо. Симптомите отшумяват бързо след прием на храни или напитки, съдържащи 15 г бързодействащи въглехидрати, например плодов сок, бучка захар, една лъжица мед.
Специалистите препоръчват промени в диетата, за да се избегнат симптомите. Някои полезни съвети са например:
- прием на малки порции храна – честият прием на малки количества храна може да предпази от високи пикове на кръвната захар, които се наблюдават след обилно хранене
- ограничаване приема на храни с висок гликемичен индекс, като плодови сокове, десерти. Тези храни могат да предизвикат прекомерно повишаване на инсулина, което може да доведе до бърз спад на кръвната захар.
- препоръчва се приема на крехки меса (риба, птици) и здравословни мазнини – авокадо, зехтин
- консумиране на богати на фибри храни – зеленчуци, пълнозърнести храни
- ограничаване приема на алкохол – алкохолът може да понижи кръвната захар.
Прочетете за:
Хипогликемия – понижена кръвна захар