Начало / Актуални теми / Причини постоянно да ви е студено

Причини постоянно да ви е студено

фев. 13, 2019

причини постоянно да ви е студено

Поддържането на нормална телесна температура е от жизнено важно значение за човешкия организъм. Различните процеси, които протичат в нашето тяло се извършват най-добре при оптимална телесна температура. Учените са изчислили, че 40% от енергията, която приемаме от храната се използва, за да се поддържа тялото топло.

Процесът на поддържане на нормална телесна температура е известен като терморегулация. Той най-общо се състои от две различни системи: първо колко топлина произвеждаме и второ колко бързо се губи топлината от нашето тяло.

Температурата из цялото ни тяло не е еднаква, някои части от тялото са по-топли и обратно други по-студени. Така например, често хората се оплакват, че ръцете им са доста студени и не могат да ги стоплят, каквото и да направят.

Телесната температура се регулира от област в мозъка, наречена хипоталамус, който действа подобно на термостат. Когато например температурата на тялото се покачи над нужното той реагира, като кара кръвоносните съдове около повърхностните слоеве на кожата да се отпуснат и да позволяват на топлината по-лесно да се отдава под формата на изпотяване най-често.

Ако пък тялото губи прекалено много топлина, мускулите започват да се съкращават, за да продуцират топлина. Хипоталамусът контролира още и щитовидната жлеза, чиято основна функция е да регулира метаболизма и като резултат от това и колко топлина се произвежда от тялото.

Ако забележите, че често се завивате с повече одеяла или ви е студено по-често от обикновено може да има причина за това. Ето и някои фактори, които могат да повлияят на регулирането на телесната температура:

Ниски нива на желязо

Желязото е изключително важен елемент от кръвта. Той помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород до всички части на тялото. Когато има дефицит на желязо в организма това повлиява негативно процеса на терморегулация и е възможно по-често да се оплаквате, че ви е студено.

Влошена циркулация на кръв

Ако се оплаквате основно, че краката и ръцете ви са постоянно студени, причината за това може да бъде лоша циркулация на кръв в тези области на тялото. Една от причините за влошена циркулация на кръв може да бъде болестта на Рейно. От нея основно страдат жени. В резултат на спазъм на кръвоносните съдове на крайниците, носа, ушите не достига достатъчно кръв и като резултат те изглеждат синкави и са студени на допир.  Ако е засегната само определена област от тялото, тогава е възможно да страдате от атеросклероза.

Хипотиреоидизъм

При понижена функция на щитовидната жлеза едно от оплакванията на пациентите е често чувство на студ. Причината за това е, че когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно щитовидни хормони се забавя метаболизма и като резултат от това тялото не генерира достатъчно топлина.

Ниско телесно тегло

Ако индексът на телесната ви маса е под 18.5, това означава, че сте с ниско телесно тегло, а това предполага и липса на достатъчно мускулна маса. Както споменахме мускулите и тяхната контракция са важни, когато температурите са ниски и тялото трябва да поддържа телесната си температура. Дори без да се движим мускулите произвеждат до 25% от естествената топлина на нашето тяло, тъй че колкото повече мускулна маса имате, толкова и повече топлина ще произвежда вашето тяло.

Диабет

Диабетът е заболяване, което може да бъде съпроводено и от циркулаторни проблеми, високо кръвно налягане, проблеми с щитовидната жлеза, а всичко това повишава риска и от студени крайници. Често повишените нива на кръвната захар  водят и до увреждане на стените на кръвоносните съдове, а с времето и увреждане на нервите, особено на крайниците. Тази увреда се съпровожда от чувство на изтръпване, болка и изстудяване на крайниците.