Начало / Актуални теми / Ревматоиден артрит – симптоми

Ревматоиден артрит – симптоми

май 19, 2021

ревматоиден артрит - симптоми

Ревматоидният артрит е хронично автоимунно заболяване, което се характеризира със засягане предимно на малки и средни по размер стави. Може да увреди също и големи стави, вътрешни органи, кръвоносни съдове. Това е най-често срещаното възпалително ставно заболяване. Протича хронично – рецидивиращо с редуващи се светли периоди (ремисии) и екзацербация на симптомите.

Какви са симптомите при ревматоиден артрит?

Симптомите при ревматоиден артрит биват от страна на двигателната система и извънставни прояви. Началото на ревматоидния артрит е бавно и прогресиращо. Пациентите имат оплаквания от общ характер – отпадналост, загуба на апетит, загуба на тегло, субфебрилна температура.

Ревматоидният артрит е симетричен и засяга множество стави, за това се нарича полиартрит. Характеризира се с болка, оток, скованост и затопленост на следните стави:

 • втора и трета метакарпофалангеални стави
 • втора и трета проксимални фалангеални стави на двете ръце
 • гривнени
 • лакътни
 • глезенни
 • метатарзофалангеални стави на стъпалата.

Пациентите имат сутрешна скованост с продължителност над 30 минути, болка при натиск на възпалената става и ограничени движения. В началото на заболяването ограничената подвижност е обратима, тъй като е дължи на отоците. В напреднал стадии обаче се наблюдават трайни деформации на ставите и ограничената подвижност е невъзвратима.

Пациентите, страдащи от ревматоиден артрит в по-късните стадии на заболяването имат луксации и сублуксации на ставите. Те се дължат на възпалителни промени по сухожилията, трайни деформации на пръстите на ръцете, които водят до намалена работоспособност.

Деформациите биват различни разновидности:

 • тип „лебедова шия“
 • тип „двугърба камила“
 • тип „бутон“,
 • тип „илик“.

Около засегнатите стави и по скалпа може да се открият ревматоидни възли. Множеството ревматоидни възли по пръстите на ръцете се наричат ревматоидна нодулоза.

При ревматоиден артрит може да има засягане на цервикалния отдел на гръбначния стълб. Възможна е сублуксация на нивото на първи и втори шиен прешлен, която с напредване на заболяването може да доведе до компресия на гръбначния мозък.

Извънставни симптоми при ревматоиден артрит

Извънставните симптоми при ревматоиден артрит биват от страна на кожа, бъбреци, гастроинтестинален тракт, бели дробове, сърце, очи, нервна система. Кожните прояви са екхимози, петехии, хиперпигментации, в редки случаи – кожни язви при проява на васкулит.

Засягането на бъбреците е често при ревматоиден артрит – проявява се с пиелонефрит, а при голяма давност на заболяването може да се развие бъбречна амилоидоза.

Гастроинтестиналният тракт обикновено се засяга в хода на лечение с нестероидни противовъзпалителни средства – развива се гастродуоденит, в по-редки случаи язви или кръвоизливи.

При ревматоиден артрит може да се развие „ревматоиден бял дроб“ –  рентгенологично в паренхима на белите дробове се откриват множество ревматоидни възли. Друга проява е развитието на интерстициална фиброза или ексудативен плеврит – при пункция в ексудата се открива ревматоиден фактор.

Засягането на сърцето се характеризира с възпалителни или дегенеративни изменения на миокарда, перикарда или клапния апарат.

При увреждане на очите се развира еписклерит или склеромалация, което с напредване на заболяването може да доведе до загуба на зрението. Най-често се развива кератоконюнктивит при развитие на вторичен синдром на Сьогрен.

При увреждане на нервната система се наблюдават невропатии и мултиплени мононеврити.

Ревматоидният артрит може да протече тежко, когато се наблюдават наличие на:

 • ревматоидни възли
 • генерализирано увеличение на лимфните възли (лимфаденомегалия)
 • високи титри на ревматоиден фактор
 • прояви на васкулит, който води до исхемични язви и некрози. Те се проявяват най-често по подбедриците, стъпалата и пръстите на крайниците.

Автор: д-р Юлияна Георгиева

Прочетете за:
Как се диагностицира ревматоиден артрит?
Какви видове артрит има?