Начало / Актуални теми / Симптоми при подагра и подагрозен пристъп

Симптоми при подагра и подагрозен пристъп

апр. 20, 2021

симптоми при подагра

Какви са симптомите при подагра?

Симптомите при подагра най-често настъпват внезапно през нощта. Появява се топъл оток и зачервяване на ставите на големия пръст (първа метатарзофалангеална става) на десния крак при около 25 % от случаите. При останалите пациенти могат да бъдат засегнати други стави – глезен, коляно, китка, стъпало.

Кожата над засегнатата става е опъната, гладка и зачервена. Болката е толкова нетърпима, че пациентът изпитва дискомфорт дори от допира на завивката върху възпалената става. Наблюдава се лек фебрилитет и втрисане.

В някои случаи може да има засягане около ставата или на няколко стави едновременно. Обикновено това се наблюдава при по-възрастни пациенти. При тях може да има засягане на необичайни места – тазобедрена става или малки стави на ръцете, може да се наблюдава дори оток на цялата ръка, оставящ трапчинка при натиск.

Подагрозен пристъп

Острият подагрозен пристъп се провокира в повечето случаи от:

  • травма
  • консумация на алкохол
  • прием на някои видове медикаменти
  • операция
  • наличие на друго остро заболяване.

Ранните пристъпи при подагра обикновено минават за 3-7 дни, но следващите пристъпи стават все по-чести, обхващат повече стави и имат по-голяма продължителност.

Подаграта често се диагностицира късно или неправилно. Това води до хронифициране на състоянието и нови ставни кризи, необратимо увреждане на ставите, инвалидизация и засягане на бъбреците.

При голяма продължителност на заболяването може да се образуват тофи около ставите,  които са засегнати или в ушните миди – това са отлагания на пикочна киселина, които са неболезнени. С времето те причиняват ерозии на хрущяла и в последствие деформация на ставите. Често материалът от тофите може да се евакуира спонтанно чрез образуване на фистули на покриващата го кожа. Ако не се повлияват от лечението, се налага оперативното им отстраняване.

Отлагането на кристали в бъбреците се нарича уратна нефропатия. При голяма част от пациентите не се съпровожда с болки и клинични оплаквания, само в някои случаи може да доведе до бъбречна колика.

Острите пристъпи на подагра трябва да бъдат лекувани възможно най-рано, за предпочитане в рамките на 24 часа. Засегнатите стави не бива да се претоварват и трябва да започне незабавно лечение в продължение на минимум 1-2 седмици.

Много често болните с подагра имат симптоми – предвестници, които се наричат продроми. Те са характерни за всеки пациент и му предсказват, че предстои пристъп. Желателно е лечението да започне още тогава.

Автор: д-р Юлияна Георгиева

Прочетете за:
Как се диагностицира подагра?
Подагра