Начало / Актуални теми / Симптоми при рак на панкреаса

Симптоми при рак на панкреаса

дек. 5, 2016

панкреас

За съжаление повечето от пациентите с рак на панкреаса имат нехарактерни и трудни за разпознаване симптоми, поради което много често заболяването се открива в напреднал стадий, когато шансовете за оцеляване са минимални.

Ето някои от симптомите, които могат да се наблюдават при рак на панкреаса:

Жълтеница

Пожълтяването на кожата и склерите е често срещано оплакване при пациентите с рак на панкреаса. Жълтеницата се развива при повишаване на нивото на пигмента билирубин в кръвообращението и отлагането му в тъканите. Въпреки, че жълтеницата не е свързан с някакъв физически дискомфорт трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Освен на рак на панкреаса жълтеницата може да се дължи на редица чернодробни или жлъчни заболявания.

Жълтеницата е обтурационна и е ранен симптом при рак на главата на панкреаса. При карцином на тялото или опашката на панкреаса жълтеницата се появява късно.

Коремна болка

Болката в корема е симптом, съобщаван от голям процент от пациентите с рак на панкреаса. Над 80% от болните се оплакват от тъпа, постоянна болка в горната част на корема. Характерното за болката е, че започва от корема и сякаш опасва тялото към гърба. Една част от пациентите съобщават, че болката е по-силна през нощта. При сядане или навеждане напред болката намалява.

Бърза загуба на тегло

Повечето от нас се радват на няколко свалени килограма, но бързата и необяснима загуба на килограми трябва да бъде повод за притеснение. При пациентите с рак на панкреаса често това внезапно отслабване се съпътства и от чувство на обща отпадналост.

Загуба на апетит

Липсата на апетит често е симптом на някакво заболяване, включително и рак на панкреаса. Каквато и да е причината за това оплакване при вас най-доброто, което можете да направите е да се консултирате с лекар, който да уточни причината. Чести причини за загуба на апетит са нарушена функция на щитовидната жлеза, бъбречно увреждане, чернодробно увреждане, хепатит.

В много редки случаи липсата на апетит се дължи на рак на панкреаса и затова не трябва да се стряскате ако забележите, че нямате такова желание за хранене, както преди. Но ако липсата на апетит персистира и е съпроводена със значителна загуба на тегло, тогава е възможно да се касае за рак на панкреаса.

Промяна в цвета на изпражненията

Ако някой от жлъчните канали се запуши от панкреатичен тумор вашите изпражнения могат да променят цвета си и могат да изглеждат сиви до бели на цвят. Освен това може да забележите, че урината ви е придобила по-тъмен цвят. По-често тези промени се дължат на други здравословни проблеми, но рак на панкреаса не може да бъде изключен напълно преди да бъдат извършени допълнителни изследвания.

Прочетете за:
Рак на панкреаса