Начало / Актуални теми / Субдурален хематом – кръвоизлив при травма на главата

Субдурален хематом – кръвоизлив при травма на главата

май 28, 2018

субдурален хематом

Субдурален хематом представлява ограничена колекция от кръв в субдуралното пространство (cavum subdurale), което се намира между дура матер (твърдата мозъчна обвивка) и арахноидеята.

Най-честата причина за субдурален хематом е черепномозъчна травма. Понякога може да се развие и спонтанно. По-често се наблюдава при възрастни хора, алкохолици, болни на антикоагулантна терапия или с нарушения в кръвосъсирването (напр. хемофилия), при болни с мозъчна аневризма, мозъчни тумори.

Кръвоизливът в субдуралното пространство се дължи на разкъсване на венозни и артериални съдове на мозъчната кора в областта на травмата, както и на разкъсване на т. нар. пиални вени, преминаващи от субарахноидното пространство към венозните синуси на дура матер.

Субдуралните хематоми са по-дифузни и имат по-голям обем – до 300 мл и повече. Когато обема на хематома нараства, той притиска мозъчните структури.

Какви са симптомите при субдурален хематом?

При класическото протичане на субдурален хематом веднага след травмата на главата пострадалият има краткотрайна загуба на съзнание, която отзвучава напълно. Следва период на ясно съзнание ( светъл период), който може да варира от дни, седмици до 5-6 месеца, след което постепенно се развива общомозъчна и огнищна неврологична симптоматика.  При почти половината от болните обаче субдуралния хематом има атипично протичане – полусветъл период и само частично проясняване на съзнанието или пациента е постоянно в кома.

Според продължителността на светлия период (от травмата до клиничната изява на хематома), субдуралният хематом бива остър и хроничен.

Симптоми при остър субдурален хематом:

При остър субдурален хематом светлия период е с продължителност от 3 до 7 дни, през които болния се чувства сравнително добре. Бавно и постепенно се развива огнищна неврологична симптоматика, а загуба на съзнанието настъпва късно. Появяват се:

  • силно, нарастващо главоболие, гадене и повръщане
  • контралатерална хемипареза
  • хомолатерална мидриаза (разширена зеница на окото)
  • нарушение в съзнанието до кома.

Субдурален хематом, при който светлият период продължава от 1 до 3 седмици се означава като подостър.

Симптоми при хроничен субдурален хематом:

Хроничният субдурален хематом клинично се изявява след повече от 3 седмици, а понякога и месеци след травмата. Често болните не си спомнят за травмата. Появяват се:

  • силно главоболие
  • обърканост, апатия, дезориентация
  • нарушение на паметта
  • застойна папила
  • контралатерална хемипареза, по-късно квадрипареза
  • нарушение на съзнанието до кома.

Как се поставя диагнозата?

За поставяне на диагнозата допринася характерното развитие на симптомите. Най-ценни са компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс – дават информация за локализацията, обема, давността на хематома, както и за наличието на придружаващи контузни огнища и оток.

Какво е лечението?

Провежда се оперативно лечение, което цели отстраняване на хематома. Изходът от заболяването зависи до голяма степен от бързата диагноза и ранното оперативно лечение, преди болният да изпадне в кома.