Меню

Усложненията при язвена болест се срещат относително рядко, но могат да бъдат много сериозни. Главните усложнения на язва на стомаха или дуоденума са: кръвоизлив, перфорация, пенетрация и стеноза на изхода на стомаха. Много рядко при стомашна язва може да настъпи злокачествена дегенерация.

Усложнения при язва на стомаха или дуоденума:

Кръвотечение (язвено кървене)

Кървенето е най-честото усложнение на язвената болест. Среща се по-често при язви, причинени от стрес или медикаменти – нестероидни противовъзпалителни средства. Язвите, които кървят повече са тези по задната стена на дуоденума.

Кървенето от язвата може да бъде с различен интензитет – от лека хронична кръвозагуба до тежък кръвоизлив.

Симптомите при кървене от язва зависят от тежестта на кръвозагубата. Могат да се наблюдават:

 • повръщане на кръв (хематемеза)
 • мелена – изхождане на черни изпражнения при кръвозагуба над 150 мл
 • анемия – понижаване на хемоглобина и еритроцитите, бледа кожа, отпадналост.

При значителна кръвозагуба настъпва бледост, притъмняване пред очите, учестяване на пулса, понижаване на кръвното налягане, като може да се стигне и до шок.

За диагностицирането на язвен кръвоизрив допринася гастродуоденоскопията. Лечението включва медикаменти, ендоскопски методи, а при много тежък кръвоизлив – оперативно лечение.

Перфорация на язва

Перфорацията на стомашна или дуоденална язва е животозастрашаващо усложнение. Среща се в 5 до 10 % от болните с пептична язва, като по-често перфорират язвите по предната стена на дуоденума.

При настъпване на перфорация частично смляна храна, бактерии, ензими от храносмилателния тракт попадат в коремната кухина и предизвикват перитонит – възпаление на перитонеума (серозна ципа, която покрива стените на коремната кухина и вътрешните органи.

Най-характерният симптом при перфорация на язва е внезапната поява на много силна болка в горната половина на корема, която по-късно обхваща целия корем.

Дифузен перитонит се развива 8 часа след перфорацията. Появяват се хълцане, повръщане, ускорен пулс, ниско кръвно налягане, повишена температура, левкоцитоза. Необходима е спешна хоспитализация и извършване на оперативно лечение.

Пенетрация на язва

Пенетрацията представлява проникване на язвата към съседен орган. Среща се също в 5-10 % от случаите на пептична язва. Най-често пенетрират язвите по задната стена на дуоденума. Обикновено пенетрация настъпва към задстомашната жлеза (панкреаса), при което се появява болка в гърба, може да се развие панкреатит. По-рядко се наблюдава пенетрация към черния дроб, жлъчните пътища или дебелото черво.

Обструкция на изхода на стомаха

Обструкция на изхода на стомаха може да настъпи при хронична язва в областта на пилора, препилора, булбуса на дуоденума. Дължи се на възпаление около язвата и/или разраснала се фиброзна тъкан. Стеснението на изхода на стомаха затруднява преминаването на храната. Наблюдават се следните симптоми:

 • многократно повръщане на остатъци от несмляна храна
 • чувство на пълнота или подуване на стомаха
 • оригване
 • усещане за ситост след прием на малко количество храна
 • загуба на тегло
 • водно-електролитни нарушения.

За поставяне на диагнозата се провеждат ендоскопско изследване, рентгеново изследване. Провежда се медикаментозно лечение, а в декомпенсирал стадий – оперативно лечение.

Рак на стомаха

В 3 % от случаите на хронична стомашна язва се наблюдава злокачествена дегенерация.

Прочетете за:
Язвено кървене
Перфорация на язвя на стомаха или дуоденума

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!