Начало / Актуални теми / Усложнения на язвена болест

Усложнения на язвена болест

дек. 2, 2019

усложнения на язвена болест

Усложненията на язвена болест се срещат относително рядко, но могат да бъдат много сериозни. Главните усложнения на язва на стомаха или дуоденума са: кръвоизлив, перфорация, пенетрация и стеноза на изхода на стомаха. Много рядко при стомашна язва може да настъпи злокачествена дегенерация.

Усложнения при язва на стомаха или дуоденума:

Кръвотечение (язвено кървене)

Кървенето е най-честото усложнение на язвената болест. Среща се по-често при язви, причинени от стрес или медикаменти – нестероидни противовъзпалителни средства. Язвите, които кървят повече са тези по задната стена на дуоденума.

Кървенето от язвата може да бъде с различен интензитет – от лека хронична кръвозагуба до тежък кръвоизлив.

Симптомите при кървене от язва зависят от тежестта на кръвозагубата. Могат да се наблюдават:

  • повръщане на кръв (хематемеза)
  • мелена – изхождане на черни изпражнения при кръвозагуба над 150 мл
  • анемия – понижаване на хемоглобина и еритроцитите, бледа кожа, отпадналост.

При значителна кръвозагуба настъпва бледост, притъмняване пред очите, учестяване на пулса, понижаване на кръвното налягане, като може да се стигне и до шок.

За диагностицирането на язвен кръвоизрив допринася гастродуоденоскопията. Лечението включва медикаменти, ендоскопски методи, а при много тежък кръвоизлив – оперативно лечение.

Перфорация на язва

Перфорацията на стомашна или дуоденална язва е животозастрашаващо усложнение. Среща се в 5 до 10 % от болните с пептична язва, като по-често перфорират язвите по предната стена на дуоденума.

При настъпване на перфорация частично смляна храна, бактерии, ензими от храносмилателния тракт попадат в коремната кухина и предизвикват перитонит – възпаление на перитонеума (серозна ципа, която покрива стените на коремната кухина и вътрешните органи.

Най-характерният симптом при перфорация на язва е внезапната поява на много силна болка в горната половина на корема, която по-късно обхваща целия корем.

Дифузен перитонит се развива 8 часа след перфорацията. Появяват се хълцане, повръщане, ускорен пулс, ниско кръвно налягане, повишена температура, левкоцитоза. Необходима е спешна хоспитализация и извършване на оперативно лечение.

Пенетрация на язва

Пенетрацията представлява проникване на язвата към съседен орган. Среща се също в 5-10 % от случаите на пептична язва. Най-често пенетрират язвите по задната стена на дуоденума. Обикновено пенетрация настъпва към задстомашната жлеза (панкреаса), при което се появява болка в гърба, може да се развие панкреатит. По-рядко се наблюдава пенетрация към черния дроб, жлъчните пътища или дебелото черво.

Обструкция на изхода на стомаха

Обструкция на изхода на стомаха може да настъпи при хронична язва в областта на пилора, препилора, булбуса на дуоденума. Дължи се на възпаление около язвата и/или разраснала се фиброзна тъкан. Стеснението на изхода на стомаха затруднява преминаването на храната. Наблюдават се следните симптоми:

  • многократно повръщане на остатъци от несмляна храна
  • чувство на пълнота или подуване на стомаха
  • оригване
  • усещане за ситост след прием на малко количество храна
  • загуба на тегло
  • водно-електролитни нарушения.

За поставяне на диагнозата се провеждат ендоскопско изследване, рентгеново изследване. Провежда се медикаментозно лечение, а в декомпенсирал стадий – оперативно лечение.

Рак на стомаха

В 3 % от случаите на хронична стомашна язва се наблюдава злокачествена дегенерация.

Прочетете за:
Язвено кървене
Перфорация на язвя на стомаха или дуоденума

Последни публикации