Начало / Актуални теми / Доброкачествен фасцикулационен синдром

Доброкачествен фасцикулационен синдром

ян. 10, 2018

фасцикулации, мускулни потрепвания

Медицинският термин за мускулни потрепвания е фасцикулации. Повечето здрави хора са имали фасцикулации, като най-често се наблюдава потрепване на клепачите. Фасцикулациите могат да бъдат симптом на редица състояния, като рядко могат да бъдат и признак на сериозно нервно-мускулно заболяване.

Доброкачественият фасцикулационен синдром представлява неволево потрепване на мускулите, което се появява, когато мускулите са в покой. Веднага след като мускулите се раздвижат, потрепването спира.

Хората с доброкачествен фасцикулационен синдром най-често имат потрепване на мускулите на клепачите, ръцете, краката, езика.

Какви са причините за доброкачествен фасцикулационен синдром?

Причината за това състояние е идиопатична, което означава, че не е известна. Счита се, че за възникването му роля има прекарана вирусна инфекция.

Фактори, които допринасят за появата на мускулни потрепвания са: стрес, травма, безпокойство, интензивни тренировки, алкохол, тютюнопушене, прием на някои медикаменти. Липсата на магнезий, калций или на витамин Д, също могат да причинят мускулни потрепвания.

Какви са симптомите на доброкачествения фасцикулационен синдром?

Основният симптом на доброкачествения фасцикулационен синдром е потрепването на един или повече мускули. Най-често се засягат мускулите на бедрото и подбедрицата, а също и на клепачите, на ръцете.

Фасцикулациите възникват при покой на мускулите и изчезват при волево движение на засегнатия мускул. Могат да бъдат краткотрайни или да продължат известно време.

Фасцикулациите могат да скачат от едни мускули в други. Например, могат да започнат в мускулите на краката, а след няколко секунди да се появят в мускулите на ръцете или на корема.

Хората с доброкачествен фасцикулационен синдром освен потрепване на мускулите могат да изпитват и безпокойство, умора, мускулни крампи, болка в засегнатите мускули, изтръпване, мравучкане.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата на доброкачествения фасцикулационен синдром се поставя след като бъдат изключени всички други заболявания, които могат да причинят фасцикулации. Такива заболявания са например: амиотрофична латерална склероза, Лаймска болест, спинална мускулна атрофия, полиомиелит, дискова херния.

Провеждат се редица изследвания, като електромиография, изследване на мускулната сила, на сухожилните рефлекси, кръвни изследвания.

При доброкачественият фасцикулационен синдром няма увреждане на нервите и електромиографията е напълно нормална.

Какво е лечението при доброкачествен фасцикулационен синдром?

Контрол на фасцикулациите може да се постигне в известна степен чрез медикаменти, които се прилагат за лечение на тремор или крампи. Няма обаче лекарства или хранителни добавки, които напълно да премахнат симптомите.

Често най-ефективният подход към лечението на доброкачествения фасцикулационен синдром се оказва намаляването на стреса и тревожността. Това може да постигнете чрез спорт, пълноценен сън, йога, диета, богата на витамини и минерали.

В повечето случаи симптомите на доброкачествения фасцикулационен синдром изчезват спонтанно след няколко дни или седмици, но понякога могат да продължат и години.