Начало / Актуални теми / Алопеция ареата – кръгли обезкосмени полета

Алопеция ареата – кръгли обезкосмени полета

мар. 5, 2014

Алопеция ареата е състояние, което се характеризира със загуба на коса, най-често в една определена област на главата. Това е може би третата най-честа причина за загуба на коса. Приблизително двама от всеки 100 души страдат от това състояние. Алопеция ареата не е заразно заболяване.

Изследователите смятат, че алопеция ареата е автоимунно заболяване, подобно на ревматоидния артрит. При това заболяване собствената имунна система на пациента атакува клетки на космените фоликули. Точната причина обаче за появата на това заболяване е все още неясна.

Алопеция ареата засяга еднакво, както мъжкия, така и женския пол. Обикновено заболяването се проявява с няколко ясно видими области, в които косата е опадала. При някои пациентите областите със загуба на коса са минимални, но в някои случаи може да има значително опадане на косата. За съжаление, при децата, при които се развива алопеция ареата преди пубертета, обикновено загубата на коса е по-обилна.

При загуба на почти цялата коса, се говори за алопеция тоталис. Ако освен скалпа бъдат засегнати космите по цялото тяло, веждите, миглите, брадата и окосмяването в пубичната зона, тогава става въпрос за алопеция универсалис.

При алопеция ареата възпалението е локализирано в основата на корена на косъма и на повърхността на скалпа няма някакви видими белези на възпаление. Не се наблюдава болезненост или зачервяване, въпреки, че някои пациенти могат да се оплакват от известна болезненост и сърбеж в ранните стадии на заболяването.

При пациенти само с една-две области на опадане на косата се наблюдава възстановяване на окосмяването за период от около две години, без значение дали получават някакво лечение или не. При около 30% от пациентите обаче, заболяването персистира, протича с периодични обостряния, като с времето обикновено областите със загуба на коса увеличават своите размери.

Как се поставя диагнозата алопеция ареата?

Обикновено диагнозата се поставя по характерния изглед на областите със загуба на коса. Ако има някакво съмнение относно диагнозата могат да бъдат извършени някои кръвни тестове или да се вземе проба от областите със загуба на коса, за да бъдат отхвърлени други причини за оплешивяването. В някои случаи се взима кожна биопсия, за оглеждане под микроскоп.

При кои хора заболяването протича по-тежко?

По-тежко протичане и по-значителна загуба на коса се наблюдава при пациенти, при които са налице някои от следните рискови фактори:

  • начало на заболяването в детска възраст
  • областта със загуба на коса, засяга повече от половината от скалпа на главата
  • наличие на атопичен дерматит
  • наличие допълнително на нокътни промени
  • други случаи на алопеция ареата в семейството
  • друго автоимунно заболяване.

Какъв е лечебният план при алопеция ареата?

Алопеция ареата е много непридвидимо заболяване. В много случаи участъците, в които има загуба на коса се възстановяват от само себе си. Лекарите съветват при наличие само на един-два такива участъка в началото да не се предприема лечение.

Ако загубата на коса не е голяма има голям шанс вашият организъм да се справи сам и след време на това място отново да порастне коса. Ако загубата на коса е по-значителна, тогава може да се помисли за някаква лечебна схема.

Важно е пациентите да знаят, че заболяването не засяга цялостното им здраве и липсата на лечение няма да доведе до някакви усложнения. При обсъждането и решаването каква да бъде лечебната схема трябва да бъдат взети предвид и възможните странични ефекти от лечението. Някои от възможните медикаменти, които се използват за лечение са:

Кортикостероиди

Инжектирането на стероиди в областите с оплешивяване води до потискане на локалната имунна реакция в тази област и по този начин се позволява на космените фоликули да функционират нормално. Тази форма на лечение задължително се извършва от дерматолог в болнична обстановка. Смята се, че стероидните инжекции са най-добрата форма на лечение.

5% разтвор миноксидил

Този разтвор се прилага локално в местата с оплешивяване и е доказал своя стимулиращ растежа на косата ефект. Този разтвор се използва и при често срещаното мъжко оплешивяване.

Локална имунотерапия

При пациенти със значителна загуба на коса локалната имунотерапия е най-добрият избор на лечение. За съжаление не са много специалистите, които извършват този вид лечение.

Прочетете за:
Кръговидна алопеция (алопеция ареата)