Меню

Резултатите от ново проучване показват, че болните от витилиго може да имат понижен риск от рак на кожата.

Учени от St George’s, University of London са разгледали генетични изследвания на 4300 души, от които 1514 са били болни от витилиго. Те са установили генна мутация, която повишава риска от витилиго и понижава риска от рак на кожата.

Проф. Дот Бенет, автор на проучването обаче счита, че болните от витилиго трябва да продължат да се пазят от въздействието на слънчевите лъчи, тъй като лесно получават слънчево изгаряне, а и понижен риск не означава, че няма риск от развитие на рак на кожата.

Учените са идентифицирали общо седем гена, които повишават риска от витилиго. Тези гени се асоциират с автоимунни заболявания като захарен диабет тип 1, ревматоиден артрит и лупус.

Витилигото е заболяване, което се характеризира с появата на бели петна по кожата, поради невъзможност за образуване на пигмента меланин.

За лечението му се прилагат стероидни кремове, облъчване с UVA лъчи и други средства, но все още няма напълно ефективна терапия.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!