Меню

Ботоксът може успешно да лекува свръхактивен пикочен мехур, показва ново проучване, публикувано в сп. New England Journal of Medicine

Свръхактивният пикочен мехур се характеризира с внезапен и неудържим позив за уриниране, който води до неволно изпускане на урина.

Ботоксът действа като релаксира мускулатурата на пикочния мехур.

Учени от Чикаго са провели проучване сред 241 жени, страдащи от свръхактивен пикочен мехур.

Жените са били разделени на две групи. В продължение на 6 месеца едната група са приемали всеки ден антихолинергични медикаменти, а на другата група е бил инжектиран еднократно ботулинов токсин тип А в мускулатурата на пикочния мехур.

В края на проучването 70 % от всички жени са имали средно по три случая на изпускане на урина, докато в началото са имали по пет.

Резултатите показват, че жените и от двете групи са се повлияли от провежданото лечение, но при 27 % от жените, лекувани с ботокс симптомите са изчезнали напълно, докато при жените, лекувани с антихолинергични медикаменти само при 13 %.

Ефектът от прилагането на ботокс намалява след около девет месеца и е необходимо ново инжектиране.

Прилагането на боток е още една възможност за лечение на жени със свръхактивен пикочен мехур.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!