Начало / Актуални теми / Факти, които ще разсеят митовете относно витилигото

Факти, които ще разсеят митовете относно витилигото

юли 26, 2013

Витилигото или още наричано „левкодерма“ е състояние, при което по кожата се появяват бели петна в резултат на обезцветяване. Милиони хора по света от всякакви раси и етноси страдат от това заболяване. В повечето случаи витилигото се появява между 10 и 30 годишна възраст. Състоянието не е заразно. Най-често се засягат лицето, лактите, коленете, ръцете и краката. Учените все още не са установили точната причина за появата на витилиго и има много митове, свързани с това заболяване. Смята се, че витилигото може да бъде наследствено, но повечето лекари се обединяват около идеята, че то е автоимунно заболяване. Ето и някои от по-разпространените митове, относно витилигото.

Много хора вярват, че могат да развият витилиго ако приемат по-големи количества мляко, млечни продукти и други бели храни. Други пък вярват, че пиенето на мляко след консумиране на риба също може да доведе до витилиго. Истината е, че досега не се е установила връзка между появата на обезцветяване по кожата и видът на храната, която консумираме. Няма връзка и между тежестта на заболяването и хранителния режим на пациента.

Много хора смятат,че витилигото е много тежко заболяване, но истината е, че то засяга само кожата и не уврежда някои от другите органи в нашето тяло. Въпреки, че няма сериозни последствия върху здравето на пациентите, витилигото нарушава техния нормален живот.

Все още няма открито лечение за витилигото. С някои лекарства заболяването може да бъде контролирано и да се постигне възстановяване цвета на кожата в някои части на тялото. Определени хирургични процедури също могат да намерят приложение за справяне с витилигото, но те все още са в процес на изпитване.

Не само витилигото причинява обезцветяване на кожата. И други състояния могат да доведат до поява на бели петна по кожата – гъбична инфекция, екзема, слънчева алергия. Затова при забелязване на обезцветяване по кожата трябва да се консултирате с дерматолог, който да установи каква точно е причината за това състояние на кожата при вас.

Пациентите с витилиго трябва да се информират относно това заболяване, за да могат да бъдат наясно как по-лесно да се справят с него. По-доброто познаване на болестта значително може да подобри качеството на живот на пациента. От друга страна лекарите не трябва да пренебрегват витилигото и да гледат на него само като козметичен дефект, а да се отнасят сериозно към лечението на това заболяване. Те трябва да подкрепят пациентите и тяхното семейство.

Прочетете за:
Витилиго