Начало / Актуални теми / Депресията ускорява процеса на стареене

Депресията ускорява процеса на стареене

ное. 13, 2013

Ново проучване, проведено в Холандия твърди, че хората, които страдат от депресия стареят по-бързо от останалите. Лабораторните тестове са доказали, че клетките при хората с депресия изглеждат биологически по-стари. Тези видими разлики не могат да бъдат обяснени с други фактори, като например ако пациентът е пушил.

В проучването са взели участие 1900 души, които страдат от депресия или са имали депресивни епизоди в миналото и 500 души, които не са страдали от депресия. Учените са измерили дължината на клетъчните структури наречени теломери. Теломерите са разположени в края на хромозомите и предпазват ДНК информацията по време на деленето на клетките. Нормално теломерите намаляват леко след всяко клетъчно делене и тяхната дължина именно се използва за определеня на възрастта на клетките.

Учените са установили,че теломерите при хора, които са прекарали депресия са по-къси, отколкото при останалите. Това означава, че при хората с депресия клетъчното остаряване се ускорява с няколко години.

Дължината на теломерите зависи и от тежестта на депресията и продължителност та на симптомите. Физиологичният дистрес, който оказва депресията има силно разрушителен ефект върху здравето на пациентите. Тези открития могат да обяснят съпътстващите здравословни проблеми, от които се оплакват хората с депресия. Проучванията са доказали, че при хората с депресия има по-голям риск от развитие на болести свързани с остаряването, като например деменция, рак и диабет тип 2.

Учените не отхвърлят възможността освен депресията върху дължината на теломерите да оказват и някои други фактори, като например генетична предиспозиция. Друг важен въпрос остава дали процеса на стареене може да бъде обърнат. Един ензим, наречен теломераза увеличава дължината на теломерите, чрез добавяне на нуклеотиди към края на хромозомите. Възможно е някои промени в начина на живот да увеличат активността на теломеразата и оттам да доведат и до увеличаване дължината на теломерите.

Прочетете за:
Депресивен синдром – симптоми на депресия