Меню

Момче, лекувано със стволови клетки е развило доброкачествени тумори, което повдига въпроса за безопасността на терапията.

През 2001 г. в Москва е извършена трансплантация на стволови клетки на момче, болно от атаксия телеангиектазия. Четири години по-късно лекари от Израел са изследвали момчето по повод на повтарящо се главоболие. Те са установили доброкачествени тумори в главния и гръбначния мозък.

Резултатите са показали, че туморите произхождат от стволовите клетки.

Освен възможността стволовите клетки да се превърнат в злокачествени, някои лекари се опасяват, че при трансплантация на стволови клетки може да се предадат вируси и други болестотворни агенти на реципиента.

Учените се надяват, че стволовите клетки, имащи способността да се развиват в други видове клетки ще доведат до лечението на някои от най-трудно лечимите заболявания.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!