Меню

Човешкият нос може да различи 1 трилион миризми, твърдят американски учени.

Ново проучване, публикувано в сп. Science показва, че човешкия нос може да възприеме много повече стимули, отколкото очите и ушите.

Според учени от университета Рокфелер ние използваме само малка част от възможностите на обонянието си.

Човешкото око може да възприеме 10 милиона цветове, а ухото – почти половин милион звуци.
До сега се считаше, че носът със своите 400 обонятелни рецептора може да различи около 10000 миризми.

Учените са направили експеримент, за да видят каква е способността на хората да различават микс от 128 различни ароматни молекули, представляващи твърде разнообразни миризми – от мирис на трева до цитрусови плодове.

На случаен принцип ароматните молекулите са били миксирани в групи по 10, 20 или 30, за да се създадат непознати миризми.

26 доброволци са били помолени да идентифицират миризмите от три проби, като двете са били еднакви, а едната различна.

Въз основа на получените резултати, учените са изчислили теоретично колко различни аромата човек би могъл да различи ако те направят всички възможни комбинации от 128 молекули.

Резултатите са показали, че човек може да различи над 1 трилион аромата.

Животните имат 2-3 пъти по-добро обоняние, но това проучване показва, че обонянието на човека не трябва да се подценява.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!