Меню

Движението на очите от ляво на дясно за 30 секунди всяка сутрин може да подобри паметта с 10 %. Счита се, че движението на очите кара двете мозъчни хемисфери да си взаимодействат по-ефективно една с друга.

Учени от Метрополитън университет в Манчестър са провели проучване, в което са участвали над 100 студента. На всички участници е бил прочетен списък от 300 думи, след което 30 % от студентите е трябвало да движат очите си от ляво на дясно. Други 30 % са извършвали вертикални движения с очите си, а останалите участници не са движели очите си. След това на всички участници е бил даден списък с думи, от който те трябвало да посочат, думите, които са чули по-рано.

Резултатите показали, че студентите, които са извършвали хоризонтални движения с очите си, са запомнили 10 % повече думи.

Според д-р Андрю Паркър, ръководител на проучването хората често са объркани за това дали даден спомен е истински ли не.
Например, дали вратата е заключена, дали сметката е платена и т.н. Билатералното движение на очите може да се окаже полезно при ситуации, в които хората са несигурни за това какво са направили или казали.

Необходими са още изследвания, за да се установи при какви случаи тази техника ще бъде ефективна.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!