Начало / Актуални теми / Хоризонталното движение на очите подобрява паметта

Хоризонталното движение на очите подобрява паметта

май 6, 2007

Движението на очите от ляво на дясно за 30 секунди всяка сутрин може да подобри паметта с 10 %. Счита се, че движението на очите кара двете мозъчни хемисфери да си взаимодействат по-ефективно една с друга.

Учени от Метрополитън университет в Манчестър са провели проучване, в което са участвали над 100 студента. На всички участници е бил прочетен списък от 300 думи, след което 30 % от студентите е трябвало да движат очите си от ляво на дясно. Други 30 % са извършвали вертикални движения с очите си, а останалите участници не са движели очите си. След това на всички участници е бил даден списък с думи, от който те трябвало да посочат, думите, които са чули по-рано.

Резултатите показали, че студентите, които са извършвали хоризонтални движения с очите си, са запомнили 10 % повече думи.

Според д-р Андрю Паркър, ръководител на проучването хората често са объркани за това дали даден спомен е истински ли не.
Например, дали вратата е заключена, дали сметката е платена и т.н. Билатералното движение на очите може да се окаже полезно при ситуации, в които хората са несигурни за това какво са направили или казали.

Необходими са още изследвания, за да се установи при какви случаи тази техника ще бъде ефективна.