Начало / Актуални теми / Хормон на растежа – референтни стойности

Хормон на растежа – референтни стойности

дек. 20, 2023

хормона на растежа

Какви са референтните стойности на хормона на растежа?

Нормалните стойности на растежният хормон в кръвта са:

  • при мъже < 5 ng/mL      
  • при жени < 10 ng/mL   
  • при деца < 20 ng/mL.  

Плазмените концентрации на растежния хормон (СТХ) у децата са по-високи, отколкото у възрастните. Най-високи са нивата около 25-годишна възраст, след което започват да намаляват.

Наблюдават се денонощни колебания в концентрацията на растежен хормон в кръвта. По време на сън се установява значително повишаване на хормона в кръвта.

Нарушена секреция на хормона на растежа

Патологично намалената или повишена секреция на растежен хормон води до характерни промени във външния вид на индивида.

Ниски нива на растежен хормон в кръвта

Когато стойностите на СТХ в кръвта са по-ниски от нормалните, е налице дефицит на растежен хормон. Обикновено той се дължи на увреждане на хипофизната жлеза, което води до хипофизна недостатъчност или хипопитуитаризъм. При това състояние е налице дефицит на един, няколко или всичките хормони, произвеждани от хипофизата.

Дефицитът на хормон на растежа засяга по различен начин възрастните и децата.

Дефицит на растежен хормон при деца

Намалената секреция на растежен хормон в ранна детска възраст води до забавен растеж на височина и до хипофизарен нанизъм (джуджешки ръст). Този тип нанизъм се характеризира с пропорционално развитие на тялото и със запазени умствени способности. Децата с дефицит на СТХ може да имат: кукленско лице, къса шия, писклив глас, забавен пубертет. При навременно диагностициране на нарушението се прилагат препарати от рекомбинантен човешки растежен хормон за стимулиране на растежа.

При децата хипопитуитаризмът, който води до дефицит на СТХ, може да присъства от раждането, като причината може да е неизвестна (идиопатична), генетична или поради увреждане на хипофизната жлеза или хипоталамуса, настъпило преди раждането или по-късно през живота.

Дефицит на растежен хормон при възрастни

Намалената секреция на растежен хормон в зряла възраст води до намалена мускулна маса и понижена костна плътност, до повишаване на телесните мазнини, до повишен риск от сърдечни заболявания.

При възрастни хипопитуитаризъм, който води до дефицит на СТХ, може да се развие поради аденом на хипофизата или увреждане на хипофизната жлеза или хипоталамуса, например при травма, лъчетерапия.

Високи нива на растежен хормон в кръвта

Патологично повишената секреция на растежен хормон обикновено се дължи на аденом на хипофизата.  

Повишената секреция на хормон на растежа в детска възраст води до значително израстване на височина и до гигантизъм. Растежът е относително пропорционален и продължава до 30-годишна възраст.

При възрастните хора, при които растежът на костите е завършил, повишената секреция на растежен хормон води до акромегалия. Това заболяване се характеризира с: уголемени ръце и ходила, променени черти на лицето – уголемени челюсти, изпъкнали скули, уголемени нос, уши, устни. Увеличава се масата и на вътрешните органи. Хората, страдащи от акромегалия по-често имат високо кръвно налягане, захарен диабет и сърдечни заболявания.

Хрочетете за:
Хормон на растежа – ефекти, регулация
Акромегалия – повишена секреция на растежен хормон
Тумори на хипофизата