Начало / Актуални теми / Какви са причините за гломерулните заболявания

Какви са причините за гломерулните заболявания

авг. 12, 2013

Много заболявания и различни агенти могат да засегнат функциите на бъбреците и да увредят малките отдели в бъбреците, където кръвта се пречиства – гломерулите. В групата на гломерулните заболявания се включват най-различни генетични, автоимунни и инфекциозни заболявания. Ето и някои от по-често срещаните гломерулни заболявания и причините за тяхната поява:

Постстрептококов гломерулонефрит

Постстрептококовият гломерулонефрит представлява възпаление на гломерулите, разположени в бъбреците. Той се развива най-често няколко седмици след стрептококова гърлена инфекция или кожна инфекция – импетиго. В резултат на претърпяната инфекция в тялото се образуват антитела срещу бактериите, които могат да увредят гломерулите и да доведат до гломерулонефрит. Симптомите на това заболяване най-често се отоци, намалено количество на урината и откриване на кръв в урината. Децата са по-склонни да развият постстрептококов гломерулонефрит, поради недоразвитата им все още имунна система.

Автоимунни заболявания

При този тип заболявания тялото произвежда антитела срещу собствени тъкани и клетки, което води до тяхното увреждане. Най-често срещаните автоимунни заболявания, при които могат да се увредят гломерулите са:

Системен лупус еритематозус

При това автоимунно заболяване се увреждат много органи и системи в човешкото тяло, в това число и бъбреците. По-често засегнати са жените. Антителата, които се образуват в тялото се натрупват в бъбреците и пречат на тяхното правилно функциониране. За лечението на лупус се използват кортикостероиди и цитостатици, чиято функция е да подтиснат дейността на имунната система и да й попречат да образува антитела срещу собствените тъкани.

Синдром на Гудпасчър

При синдрома на Гудпасчър тялото произвежда антитела срещу бъбреците и белите дробове. Обикновено първият симптом, който довежда пациентите при лекаря е кашлянето на кръв. Но всъщност увреждането на белите дробове е съвсем незначително, докато дейността на бъбреците е значително увредена.

Има и някои други системни заболявания, които при продължително протичане могат да увредят гломерулите и да нарушат дейността на бъбреците:

Високо кръвно налягане

При пациенти с дългогодишно високо кръвно налягане може да се стигне и до увреждане на бъбреците. Затова пациентите с хипертония трябва редовно да изследват и бъбреците си.

Бъбречни заболявания в резултат на диабет

Диабетът е заболяване, което засяга множество системи в нашия организъм включително и бъбреците. Диабетната нефропатия се развива обикновено години след откриването на диабет. Добрият контрол на кръвната захар и кръвното налягане могат да предпазят пациентите за дълги години от бъбречни усложнения.