Начало / Актуални теми / Какво представлява амиотрофичната латерална склероза?

Какво представлява амиотрофичната латерална склероза?

юни 30, 2015

Амиотрофичната латерална склероза (АЛС) е дегенеративно неврологично заболяване, което причинява загуба на мускулна сила и повлиява физическите дейности на пациентите. Това заболяване се нарича още болест на Луи Гериг, на името на известен американски безйболист, който е страдал от нея.

При амиотрофичната латерална склероза има увреждане на моторните нерви, което води до постепенно загиване на нервните клетки. В резултат на това мускулите на пациентите постепенно отслабват. В 5 до 10 % от случаите АЛС е наследствено заболяване. В останалите случаи заболяването се явява случайно. Учените изследват няколко възможни причини за развитието на заболяването:

  • мутация на гени
  • химически дисбаланс в организма
  • нарушения в имунния отговор на организма.

Какви са оплакванията на пациентите?

При 75-80% от пациентите симптомите започват от долните крайници. Повечето от тях се оплакват от често спъване при ходене, падане или странни усещания при тичане. Пациентите стават несръчни и срещат трудности при поддържане на правилна стойка и поддържане на главата изправена. С времето се появяват затруднения в речта. Тя става забавена, трудно разбираема за останалите и с времето пациентите напълно изгубват способността си да говорят.

Едно от по-опасните усложнения на заболяването е риска от задавяне при хранене или говор, поради загуба на гълтателния рефлекс.

С времето пациентите губят пълен контрол над мускулите си и не могат да се придвижват самостоятелно. В някои крайници могат да се появят болезнени контрактури. Болните загубват и речта си и способността си да се хранят самостоятелно и стават напълно зависими от своите близки.

Как се диагностицира заболяването?

В началните стадии амиотрофичната латерална склероза е трудна за диагностициране, защото наподобява няколко други неврологични заболявания. Някои тестове, които могат да бъдат приложени са:

По време на това изследване лекарят поставя електрод под формата на малка игла в различни мускули, за да оцени електрическата активност в тях, по време на съкращение и отпускане. При АЛС има абнормности, които могат да бъдат засечени с електромиограма.

  • Ядрено-магнитен резонанс

С използването на радио вълни и силно магнитно поле може да се получи детайлен образ на главния и гръбначния мозък. С ЯМР могат да се открият тумори в гръбначния мозък, дискова херния в шията, все състояния, които могат да предизвикат симптоми, подобни на тези при АЛС.

  • Изследване на кръв и урина

С изследването на телесни течности лекарите могат да изключат някои други възможни заболявания, които могат да причиняват вашите оплаквания.

  • Мускулна биопсия

Ако вашият лекуващ лекар смята, че вие страдате от мускулно заболяване, а не амиотрофична латерална склероза той може да извърши мускулна биопсия. При това изследване се взима малко парче мускулна тъкан за микроскопско изследване.

Какво е лечението?

Няма начин как да бъде спряно развитието на болестта, затова и целта на терапията при това заболяване е забавянето на напредването на симптомите и намаляване на тяхната тежест. За лечението на пациентите е нужен екип от специалисти в много различни области.

Единственото одобрено лекарство за лечение на АЛС до момента е Рилузол. То забавя прогресията на болестта, най-вероятно чрез намаляване на броя на мозъчните трансмитери в главния мозък, които при АЛС са увеличен брой. Рилузолът може да причини някои странични ефекти като световъртеж, затруднения в дейността на черния дроб и храносмилателната система.

Прочетете за:
АЛС – симптоми, форми на амиотрофична латерална склероза
Амиотрофична латерална склероза – диагноза