Начало / Актуални теми / Какво представлява чернодробната цироза

Какво представлява чернодробната цироза

май 24, 2013

Цирозата е хронично заболяване, което засяга черния дроб. При него нормалната чернодробна тъкан се замества от абнормна и по такъв начин се нарушават нормалните функции на черния дроб. Абнормната тъкан, която разраства в черния дроб пречи на кръвта да навлиза в него и той не успява да извършва своите функции, свързани с изхвърлянето на вредните токсини от нашето тяло.

Кои са причините за възникване на цироза?
Цирозата може да се причини от много и различни състояния, включително продължително възпаление, сърдечно-съдови заболявания, отравяния. При 30-50 % от случаите причината за цирозата не може да бъде точно установена. По-честите причини за цироза са:

Хроничен алкохолизъм. Продължителната употреба на алкохол в големи количества води до смъртта на чернодробните клетки. Количеството алкохол нужно за възникването на цироза е стого индивидуално.

– Хепатит. При това заболяване настъпва възпаление на черния дроб в резултат на вирусна инфекция. От видовете хепатит най-често водят до цироза хепатит Б и Ц.

Кои са симтпомите на чернодробната цироза?
Дълго време пациентите може да нямат оплаквания, които да индицират проблема при тях. По-честите симптоми на цирозата са:
– чувство на умора и слабост;
– липса на апетит и намаляване на телесното тегло;
– чувство на сърбеж по цялото тяло;
– поява на разширени вени в областта на корема, особено около пъпа;
– чувство на тежест в дясната част на корема;
– поява на отоци около глезените;
– жълтеница;
– подуване на корема, поради набиране на течност в него – асцит;

Как се диагностицира цирозата?
Цирозата може да бъде диагностицирана с помощта на няколко метода:

– Физикален преглед. Вашият лекар ще прецени дали има промяна в големината и повърхността на вашия черен дроб. Циротичният черен дроб лесно се разпознава по своите остри ръбове и неравна форма.

– Чернодробна биопсия. Най-точната диагноза може да бъде поставена чрез вземане на проба от черния дроб.

– Други тестове. В някои случаи могат да се приложат и други тестове за установяве не състоянието на вашия черен дроб – ехография, скенер, радиоизотопно изследване.

Какво е лечението на чернодробната цироза?
Няма лек за цирозата, защото увреждането на чернодробните клетки е необратимо. Лечението цели да намали тежеста на симптомите, да се справи с усложненията и по възможност да спре напредването на процеса.

При цироза, която е настъпила в резултат на алкохолна злоупотреба първата стъпка в лечението е спирането на алкохола от пациента. Ако пациентът страда от хепатит е добре да бъде започнато лечение с противовирусни медикаменти, които да намалят чернодробното увреждане.

Прочетете за:
Симптоми при цироза на черния дроб
Как се диагностицира чернодробна цироза?