Начало / Актуални теми / Какво представлява гангрената?

Какво представлява гангрената?

юни 18, 2014

Гангрената е състояние, при което има загуба на тъкан, поради нарушаването на нейното кръвоснабдяване. Всяка една част от тялото може да се засегне, като по-често се среща по крайниците, пръстите. Гангрената може да се развие в резултат на травма, инфекция или хронично заболяване, при което има увреждане на кръвообращението.

Какви са причините за развитие на гангрена?

Има две основни причини за появата на това състояние:

  • Нарушаване на кръвоснабдяването. Кръвта доставя кислород и хранителни вещества нужни за изхранването на клетките и тъканите в нашето тяло. Без тях тъканите не могат да издържат дълго време и загиват.
  • Инфекция. Ако в дадена тъкан има развитие на бактерии без прилагане на лечение за по-дълъг период тъканта загива и се развива гангрена.

Какви видове гангрена има?

  • Суха гангрена

При този вид кожата е суха и залющена, а цветът й може да варира от кафяв до лилав и дори до черен. Сухата гангрена се развива бавно. По-често се наблюдава при хора, които страдат от атеросклероза.

  • Влажна гангрена

Този вид гангрена се развива при бактериална инфекция. Има подуване на кожата и образуване на мехура в засегнатата от инфекцията област. Влажната гангрена често се развива след изгаряне, ухапване или травма. По-голям риск за такъв вид гангрена има при хората, страдащи от диабет.

При нея има засягане на мускулите. В началото кожата изглежда нормална, но с напредване на състоянието тя става бледа и с времето може да промени цвета си към зеленикав или сив. Кожата издава характерен пукащ звук при натиск, защото има натрупване на газ под нея.

Какви са симптомите?

По-често срещаните оплаквания са:

  • обезцветяване на кожата – тя променя цвета си от блед към лилав, сив, зелен, черен в зависимост от вида гангрена
  • ясна линия между засегната област и здравата кожа
  • силна болка
  • изтичане на секрет с неприятен мирис в областта на засегнатата кожа
  • повишаване на температурата.

Как се диагностицира гангрената?

Според оплакванията ви вашият лекар може да предположи, че при вас се е развила гангрена. За точно поставяне на диагнозата могат да бъдат извършени допълнителни изследвания:
– изследване на тъкан от засегната област
– кръвни изследвания
– образни изследвания – рентген, скенер.

Какво е лечението?

След като се е развила гангрената мъртвите клетки не могат да бъдат спасени, но могат да бъдат предприети действия за спиране прогресията на състоянието. Чрез хирургична манипулация може да бъде отстранена мъртвата тъкан. Ако има увреждане на кръвоносни съдове хирургът може да се опита да възстанови кръвообращението в областта. При много тежки увреждания в резултат на гангрената може да се наложи ампутация на цял крайник.

За възстановяване на щетите по кожата от гангрената може да бъде поставена кожна присадка. Здрава кожа се взима от друга част на тялото. Тази процедура може да бъде осъществена само ако преди това бъде възстановено нормалното кръвообращение в засегнатата от гангрената област.

Прочетете за:
Газова гангрена – образува се газ в тъканите
Видове гангрена – суха, влажна, газова гангрена