Начало / Актуални теми / Лактозна непоносимост – какво представлява?

Лактозна непоносимост – какво представлява?

юни 3, 2014

При пациентите с лактозна непоносимост се наблюдава невъзможност за пълно усвояване и смилане на захарта, която се съдържа в млечните продукти – лактоза. Като цяло това не е опасно състояние, но симптомите му могат да бъдат неприятни.

На какво се дължи лактозната непоносимост?

След като приемете продукт, който съдържа лактоза той преминава през хранопровода до стомаха, където се смила. Смляната храна след това преминава в тънките черва. В тях се съдържа ензимът лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза, който след това преминават в кръвообращението. При пациентите с лактозна непоносимост има липса на ензима лактаза и лактозата от млечните продукти не може да се разгради до съответните разградни продукти.

Лактозната непоносимост може да бъде вродена, първична или вторична. При вродената лактозна непоносимост още с раждането на детето има липса на ензима лактаза и детето не може да приема никакви млечни продуки. При първичната организмът произвежда ензимът лактаза, но с напредване на годините неговото количество постепенно спада и пациентите развиват непоносимост към млечните продукти.

При вторичната лактозна непоносимост след някакво заболяване, което засяга червата се нарушава продукцията на ензима лактаза и се нарушава разграждането на лактоза.

Какви са симптомите?

Симптомите при лактозната непоносимост обикновено се проявяват около 30 минути след прием на продукт, който съдържа лактоза. По-честите оплаквания на пациентите са:

  • диария
  • гадене, в някои случаи съпроводено с повръщане
  • подуване на стомаха
  • отделяне на по-голямо количество газове
  • коремни болки.

Как се поставя диагнозата?

Според оплакванията ви вашият лекуващ лекар може да предположи, че страдате от лактозна непоносимост. За да доуточни вашето състояние той може да назначи някои от следните тестове:

  • Лактозотолерантен тест – при това изследване се проследява отговорът на вашето тяло към течност, която съдържа лактоза в нея. Два часа след приема на течността се взема кръв от пациента, за да се измери нивото на кръвната захар. Ако нивото на кръвната захар не се е покачило достатъчно, това значи, че вашият организъм не успява да усвоява правилно лактозата и да я разгради до глюкоза.
  • Изследване на киселинността на изпражненията – при кърмачета и малки деца, които не могат да осъщестяват лактозотолерантният тест може да се извършви изследване на киселинността на изпражненията. Ако лактозата не се разгражда правилно в тънките черва се наблюдава покачване на киселинността на изпражненията.
  • Биопсия на тънко черво – това е инвазивна процедура, която рядко се прави за диагностицирането на това заболяване. Може да се извърши ако е нужно да се отдиференцира лактозната непоносимост от цьолиакия.

Какво е лечението?

Няма дефинитивно лечение за това заболяване. Основният начин за овладяване на симптомите на пациентите е избягването на консумацията на продукти, съдържащи лактоза и прием на специално създадени продукти без лактоза.

Някои хора успяват да толерират малки количества лактоза без да получат някакви оплаквания, докато при други и най-малките количества водят до оплаквания. Опитайте се да откриете какво количество лактоза понася вашият организъм. Когато опитвате нови храни не прекалявайте с количествата, защото те могат да съдържат лактоза без вие да знаете и това да доведе до влошаване на вашето състояние.

Прочетете за:
Хранителна непоносимост