Начало Актуални теми Какво представлява мигрената

Какво представлява мигрената

Мигрената е тип хронично главоболие, което може да причини продължителна болка за часове и дори дни. Обикновено главоболието е едностранно, пулсиращо и може да продължи от 2 до 72 часа. Често се предхожда от така наречената „аура“, която представлява присвяткания или поява на тъмни петна пред очите, изтръпване на ръцете или краката.

Не е открита все още точната причина за мигрената. Счита се, че някои генетични фактори и фактори на околната среда могат да предизвикат нейната поява. Някои учени смятат, че този тип главоболие се дължи на разширяване на съдовете на мозъка и отделяне на химични субстанции от нервните влакна, около кръвоносни те съдове, но тази теория не е все още напълно обоснована.

Касво най-често предизвиква мигренозни пристъпи?

Храна и напитки
Някои определени видове храни могат да отключат мигрена. Често се споменават шоколадът, храни богати на консерванти и оцветители. Натриевият глутамат, който се съдържа в по-големи количества в китайската храна може също да бъде причина за мигрена. От спиртните напитки най-голямо значение имат бирата и червеното вино.

Напрягане на сетивата
Силното слънчево облъчване и силната изкуствена светлина могат да доведат до мигрена. Някои силни и специфични миризми – като парфюми, които дразнят сетивата също могат да отключат главоболие.

Стрес и напрежение

Промени в режима на сън
Както недоспиването, така и прекаленото количество сън.

Климатични промени
Много студеното или много топлото време могат да станат причина за появата на мигрена.

Хормонални причини
Някои жени, които страдат от мигрена се оплакват от засилване на пристъпите от главоболие покрай менструалния цикъл – 2 или 3 дни преди неговото начало. Учените смятат, че тази „менструлна мигрена“ както те я наричат се дължи на понижените нива на естрогените в този период при жената.

Какви са симптомите на мигрена?
– Най-често едностранна пулсираща болка, чиято локализация може и да е по челото или в областта около очите. По време на различните пристъпи локализацията на болката може да се променя. Тя не е постоянно на едно и също място всеки път.
– Болката се засилва при физически усилия.
– Болката пречи на извършването на ежедневните дейности. Хората предпочитат да лежат на тъмно и спокойно място.
– Мигрената може да се съпътства от повръщане, побледняване, студени крака и ръце. Пациентите са силно чувствителни на силни миризми и звуци по време на пристъпа.

Преди появата на мигрената пациентите могат да изпитват някои предшестващи алармиращи симптоми като например: безсъние, раздразнителност, умора, запек или диария.

Диагностицирането на мигрената е труден процес. За да може да разбере дали при вас е налице мигрена или не вашият лекар ще ви разпита за характера на главоболието, кога и как се появява, колко често са пристъпите и колко продължават, съпътстват ли се и от някакви други симптоми като повръщане, чувствителност на светлина и звуци. Може да се направят допълнително някои други изследвания: кръвна картина, скенер.