Начало / Актуални теми / Какво представлява мигрената

Какво представлява мигрената

ян. 25, 2013

Мигрената е тип хронично главоболие, което може да причини продължителна болка за часове и дори дни. Обикновено главоболието е едностранно, пулсиращо и може да продължи от 2 до 72 часа. Често се предхожда от така наречената „аура“, която представлява присвяткания или поява на тъмни петна пред очите, изтръпване на ръцете или краката.

Не е открита все още точната причина за мигрената. Счита се, че някои генетични фактори и фактори на околната среда могат да предизвикат нейната поява. Някои учени смятат, че този тип главоболие се дължи на разширяване на съдовете на мозъка и отделяне на химични субстанции от нервните влакна, около кръвоносни те съдове, но тази теория не е все още напълно обоснована.

Какво най-често предизвиква мигренозни пристъпи?

  • Храна и напитки

Някои определени видове храни могат да отключат мигрена. Често се споменават шоколадът, храни богати на консерванти и оцветители. Натриевият глутамат, който се съдържа в по-големи количества в китайската храна може също да бъде причина за мигрена. От спиртните напитки най-голямо значение имат бирата и червеното вино.

  • Напрягане на сетивата

Силното слънчево облъчване и силната изкуствена светлина могат да доведат до мигрена. Някои силни и специфични миризми – като парфюми, които дразнят сетивата също могат да отключат главоболие.

  • Стрес и напрежение
  • Промени в режима на сън

Както недоспиването, така и прекаленото количество сън.

  • Климатични промени

Много студеното или много топлото време могат да станат причина за появата на мигрена.

  • Хормонални причини

Някои жени, които страдат от мигрена се оплакват от засилване на пристъпите от главоболие покрай менструалния цикъл – 2 или 3 дни преди неговото начало. Учените смятат, че тази „менструлна мигрена“ както те я наричат се дължи на понижените нива на естрогените в този период при жената.

Какви са симптомите на мигрена?

  • Най-често едностранна пулсираща болка, чиято локализация може и да е по челото или в областта около очите. По време на различните пристъпи локализацията на болката може да се променя. Тя не е постоянно на едно и също място всеки път.
  • Болката се засилва при физически усилия.
  • Болката пречи на извършването на ежедневните дейности. Хората предпочитат да лежат на тъмно и спокойно място.
  • Мигрената може да се съпътства от повръщане, побледняване, студени крака и ръце. Пациентите са силно чувствителни на силни миризми и звуци по време на пристъпа.

Преди появата на мигрената пациентите могат да изпитват някои предшестващи алармиращи симптоми като например: безсъние, раздразнителност, умора, запек или диария.

Диагностицирането на мигрената е труден процес. За да може да разбере дали при вас е налице мигрена или не вашият лекар ще ви разпита за характера на главоболието, кога и как се появява, колко често са пристъпите и колко продължават, съпътстват ли се и от някакви други симптоми като повръщане, чувствителност на светлина и звуци. Може да се направят допълнително някои други изследвания: кръвна картина, скенер.

Прочетете за:
Мигрена