Начало / Актуални теми / Какво представлява навяхването на китката

Какво представлява навяхването на китката

май 9, 2013

Нараняванията в областта на китката са чести и могат да бъдат много неприятни и болезнени. Дължат се най-често на загуба на баланс на тялото и падания, при което ръцете са тези, които в повечето случаи поемат цялата тежест на тялото. Навяхването на китката представлява разтягане  или леки разкъсвания на сухожилия в тази област. Навяхванията на китката са много чести при активни спортисти.

Какви са симптомите при навехната китка?
– болка в областта на китката;
– подуване;
– болезненост и затопляне на засегнатото място;
– натъртване в областта на китката.

За да установи дали при вас се касае за навяхване вашият лекар ще ви прегледа обстойно. Може да се нуждаете допълнително от рентгеново изследване, за да се види точно какви са пораженията при вас и да се прецени какво ще е най-доброто лечение във вашия случай.

Навяхването на китката според тежестта се дели на 3 степени:
1 степен – Болка с минимално увреждане на сухожилията.
2 степен – Болка, по-сериозно нараняване на сухожилията, чувство на халтавост на ставата и невъзможност за извършване на някои движения в областта на китката – гривнената става.
3 степен – Болка, напълно разкъсано сухожилие, невъзможност за извършване на каквито и да било движения в гривнената става.

Какво е лечението на навехнатата китка?
По принцип при неусложнените навяхвания, при които увредата не е тежка лечението е основно щадящо до възстановяване на дефекта. За да ускорите възстановяването може да следвате тези съвети:

– Дайте покой на китката си за поне 48 часа;

– Сложете лед в областта на китката, за да намалите отока и натъртването. Задължително между леда и кожата поставете парцал или друга подложка, а не леда директно върху кожата. Поставяйте лед на всеки 3-4 часа за няколко дни до спадане на отока и изчезване на болката.

– Повдигнете китката над височината на тялото, когато сте легнали, за да спомогнете намаляването на отока и оттичането на кръвта от тази област.

– Ако при вас болката е много силна може да вземете болкоуспокояващи и противовъзпалителни, които ще намалят и отока. Важно е да знаете обаче, че тези лекарства не трябва да се вземат в големи количества и за дълго време, защото те имат и много негативни ефекти върху вашето здраве.

– Имобилизирайте ръката си чрез бинт, за да намалите движенията в тази област и да намалите болката и допълнителното увреждане в тази област.