Начало / Актуални теми / Ранни симптоми при увреждане на черния дроб

Ранни симптоми при увреждане на черния дроб

окт. 30, 2015

черев дроб

Черният дроб е изключително важен орган в нашето тяло. Една от основните му функции е да неутрализира токсините от кръвта. Някои хора се раждат с увреден черен дроб, докато други го увреждат като излагат тялото си на различни вредни субстанции. Ранните признаци за увреждане на този орган не трябва да бъдат пренебрегвани и пациентите трябва да търсят навреме лекарска помощ.

Някои от по-ранните симптоми при увреждане на черния дроб са:

  • Кожни промени

Една от раните промени в нашето тяло, която може да индикира, че нещо се случва с черния дроб са промените по кожата. Към тях спадат появата на участъци с намалена пигментация или тяхното пожълтяване, както и жълтеникаво оцветяване на ноктите. Тази промяна се дължи на факта, че черния дроб не успява да обработи всички токсини от тялото и те се натрупват в кръвта и кожата.
Друга характерна кожна промяна е появата на кожен сърбеж. Ако забележите, че все по често изпитвате сърбеж и кожата ви е по-чувствителна на допир това може да значи, че черният ви дроб е започнал да се уврежда.

  • Промени в урината и изпражненията

При някои пациенти с недобре функциониращ черен дроб се забелязват промени в цвета на урината и изпражненията. В някои случаи урината става по-тъмна на цвят. В повечето случаи пациентите си мислят, че тази промяна се дължи на дехидратация, но ако приемате достатъчно течности е добре да се консултирате с лекар, който да установи дали черният ви дроб функционира нормално. Освен промяна в урината в някои случаи може да се наблюдава и промяна в изпражненията, които могат да станат по-светли, дори и бели като тебешир.

  • Подуване на корема

Натрупването на течност в корема и неговото подуване, познато с медицинския термин асцит е признак на настъпило чернодробно увреждане. Въпреки, че асцитът може да се прояви и при остро заболяване на черния дроб той по-често е признак на хронично чернодробно заболяване.

  • Умора

Ако често се оплаквате от лесна умореямост и трудности при изпълнение на ежедневните си задачи това може да се дължи на чернодробно увреждане, макар че хората много рядко свързват този симптом с чернодробно увреждане. Ако умората се съпъства от някои от по-горните симптоми най-вероятно е настъпило нарушение на чернодробната функция.

  • Жълтеница

Пожълтяването на кожата и склерите се дължи на натрупването на пигмента билирубин в кръвта. Неговото количество може да се увеличи ако черният дроб не работи нормално и не успява да изхвърли излишните количества от тялото.

  • Загуба на апетит

При по-сериозно и напреднало увреждане на черния дроб се наблюдава силно отслабване на тегло и загуба на апетит. В някои случаи отслабването е толкова тежко, че пациентите загубват способността да се хранят сами и страдат от недохранване.