Меню

Спортуването в млада възраст понижава риска от остеопороза в по-късна възраст, показва ново шведско проучване.

Учени от университета на Гьотенборг са проучили физическата активност на 833-ма мъже на възраст между 19 и 24 години в продължение на пет години.

Те са установили, че тези от участниците, които са спортували активно имат значително повишена костна плътност в поясната част на гръбначния стълб, в горните и долните крайници.

Според авторите на проучването резултатите показват, че повишената физическа активност в млада възраст води до повишаване на костната здравина и до намаляване на риска от фрактури по-късно.

Предишни проучвания са показали, че спортуването преди и по време на пубертета е особено важно за нормалното развитие на костите.

Остеопорозата е най-честото костно заболяване, което води до риск от фрактури. Най-често се засягат гръбначните прешлени, тазо-бедрените стави и костите на предмишницата.

Проучването е публикувано в сп. Journal of Bone and Mineral Research.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!