Начало / Актуални теми / Какво представлява плевритът?

Какво представлява плевритът?

май 19, 2014

Плевритът представлява възпаление на плеврата. Най-честата причина за това състояние е инфекцията. Плеврата е тъканта, която покрива белия дроб. Тя се състои от два слоя, единия покрива белите дробове, а другия прилепва към ребрата. Между тези два слоя има малко количество течност, която не позволява тяхното прилепване един към друг и намалява триенето по време на дишане.

Ако плеврата бъде инфектирана повърхността на нейните слоеве може да стане по-грапава и течността да намалее, което да доведе до тяхното триене и до болезненост и дискомфорт за пациента.

Какви могат да бъдат причините за развитие на плеврит?

Най-честата причина е инфектирането на плевралните листове. Всеки вид инфекция има потенциалът да се разпространи и да засегне и плеврата, като превалират вирусните инфекции. По-чести вирусни причинители на плеврит са: Инфлуенца вирусът, Епщайн-Бар вирус, Цитомегаловирус.

Други възможни причини за възникване на плеврит са:

 • нараняване в областта на гръдния кош
 • белодробен емболизъм
 • сърповидно-клетъчна анемия
 • химиотерапия и лъчетерапия
 • рак на белите дробове.

Какви са симптомите при плеврит?

Най-често срещаното оплакване на пациентите с плеврит е острата болка в областта на гръдния кош по време на дишане. Болката обикновено се влошава при кихане, кашляне и се облекчава при по-плитко дишане. По-често се наблюдава едностранна болка, която може да се разпространява към корема и раменете.

Други по-рядко срещани симптоми могат да бъдат:

 • задух
 • суха кашлица
 • главоболие
 • мускулни болки.

При възпалението на плеврата в някои случаи може да се стигне до натрупване на течност между плевралните листове и развитие на плеврален излив. При появата на излив обикновено болката, която са изпитвали преди това пациентите намалява, защото течността не позволява на плевралните листове да се трият един в друг, което е и причина за болезнените усещания. Натрупването на по-голямо количество течност може да затрудни дишането и да пречи на белите дробове да се разгъват правилно.

Как се поставя диагнозата плеврит?

Обикновено симптомите са показателни и много улесняват поставянето на диагнозата, но е нужно извършването на допълнителни тестове за потвърждаването на диагнозата. Към тях спадат:

 • кръвни изследвания за търсене на инфекция
 • рентген на бял дроб
 • скенер за получаване на по-детайлна картина на състоянието на белите дробове.

Какво е лечението?

Обикновено лечението е насочено към облекчаване на болката и отстраняване на причината за развитието на плеврит. За овладяване на болките в гръдния кош при дишане се изписват най-често нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен например.

Ако плевритът се дължи на бактериална инфекция е нужно прилагането на антибиотици. В случаите на вирусна инфекция най-често не се налага прилагането на специални медикаменти, защото инфекцията отшумява от само себе си след известно време.

Прочетете за:
Плеврален излив – причини, видове
Симптоми при плеврален излив