Начало / Актуални теми / Плоско стъпало – какво трябва да знаем?

Плоско стъпало – какво трябва да знаем?

май 7, 2014

При хората с плоско стъпало сводът на ходилото е спаднал и целия крак има контакт със земята при изправено положение на тялото. Това е често срещано състояние, което протича безболезнено и в много случаи се дължи на неправилното развитие на ходилото по време на детството. В други случаи плоското стъпало може да се дължи на травма или напредването на възрастта и носенето на неподходящи обувки.

Обикновено плоското стъпало води до проблеми и болка в областа на глезените и коленете, защото изравняването на свода на стъпалото нарушава правилното разпределение на тежестта в долните крайници.

Какви са симптомите при плоско стъпало?

При плоско стъпало пациентите често нямат никакви оплаквания и състоянието се открива случайно при преглед по някакъв друг повод. В други случаи обаче поради спадането на свода на ходилото може да се увеличи напрежението върху връзките и мускулите в областта на подбедрицата. Това може да доведе до болка в областта на долните крайници.

Ако страдате от плоско стъпало може да изпитвате болка в някоя от следните области:

– вътрешната част на глезена
– свода на ходилото
– външната страна на крака
– болка в областта на коленете и таза.

Как се поставя диагнозата плоско стъпало?

По време на прегледа докторът ще огледа обстойно краката ви и ще ви помоли да се изправите и да изминете малко разстояние, за да види какво точно е разположението на свода на краката ви. За улеснение на диагнозата могат да бъдат извършени някои образни изследвания:

Чрез рентгеново изследване може да се получи образ на това какво е състоянието на костите, които изграждат ходилото и дали има промяна в ъглите, които се изграждат между тях.

Ако вашият лекуващ лекар счита, че при вас може да става въпрос за разтегнато сухожилие той може да извърши ултразвуково изследване, за да получи образ на състоянието на меките тъкани в областта на ходилото.

Какво е лечението?

Ако изпитвате болка в резултат на плоско стъпало има някои възможни методи на лечение:

  • Ортопедични стелки – на пазара могат да се намерят различни по вид стелки, които са специално създадени да поддържат ходилото в правилна позиция и по този начин да намалят болките на пациентите. Стелките няма да ви излекуват, но ще намалят оплакванията ви.
  • Упражнения за разтягане – при пациентите с плоско стъпало често се наблюдава и скъсено Ахилесово сухожилие. Упражненията за разтягане в тази област могат да помогнат в лечението на скъсеното Ахилесово сухожилие.

Какво може да направите у дома, за да облекчите вашето състояние?

Ако изпитвате болки при ходене, в резултат на плоското стъпало може да направите следните промени в начина си на живот:

  • Почивайте – избягвайте да извършвате дейности, които влошават вашите оплаквания. За поддържане на физическата си форма избирайте дейности, които не натоварват толкова крайниците като ходене или плуване.
  •  Намалете теглото си – намаляването на телесното тегло може да доведе до снижаването на напрежението което се оказва върху ходилата при ходене.

Прочетете за:
Пръст чукче – деформация на втори пръст на крака
Бунионет – деформация на кутрето на крака