Начало / Актуални теми / Херния – видове, симптоми и лечение

Херния – видове, симптоми и лечение

апр. 15, 2024

херния – видове

Херния възниква, когато орган или тъкан излезе през нормално съществуващ или придобит отвор в подкожието, в междумускулно пространство или във вътрешни пространства.

Херния може да се развие в различни области на тялото, като най-честата локализация е в коремната област. Други места са: диафрагмата, слабинната гънка (ингвиналната област), пъпа, горната част на бедрото.

В зависимост от местоположението и размера, хернията може да причини видима подутина. Може да предизвика дискомфорт или болка, особено при вдигане на тежки предмети, кашляне или напрежение. Тъй като хернията има тенденция да се влошава с течение на времето, в повечето случаи се налага хирургично лечение.

Какви видове хернии има?

В зависимост от това кога се появяват се различават вродени и придобити хернии.

Според локализацията се различават:

Какви са причините за поява на херния?

Различните видове хернии могат да имат различни причини. Водеща роля обаче имат два фактора – слабост на тъканите (мускули, съединителна тъкан) и повишено налягане в областта. Някои хора се раждат със слабост на мускули или съединителна тъкан, докато при други тя се развива с напредване на възрастта. Заболявания, травми или операции също могат да отслабят тъканите и мускулите.

Рискови фактори

Наличието на следните фактори повишава вероятността от поява на херния:

 • хронично затлъстяване
 • бременност, особено многоплодна бременност
 • предишна операция
 • извършване на дейности, като вдигане на тежести
 • напъване по време на кашлица, кихане, запек
 • тютюнопушене.

Какви са симптомите на херния?

Симптомите зависят от вида на хернията, от нейната локализация и размер. Повечето хернии могат да се опипат и да се видят като издутина в засегнатата област. Те не винаги причиняват симптоми. Но могат да доведат до дискомфорт или болка, усещане за тежест, натиск или дърпане. Оплакванията се засилват по време на физическо натоварване, при кихане, кашляне, напъване. Ако не се лекува, хернията може да стане по-голяма с времето и да причини проблеми.

Усложнения

Появата на силна, внезапна болка в областта на хернията, придружена от гадене и повръщане може да са признаци на заклещване на хернията. Това е спешно състояние, тъй като може да настъпи некроза на тъканите в херниалния сак.

Други сериозни усложнения са възпаление, тръвма или злокачествена дегенерация на органите в херниалния сак.

Как се диагностицира херния?

В повечето случаи диагнозата се поставя лесно при физикалния преглед на пациента. Лекарят ще палпира хернията в право и в легнало положение, при кашляне. Ще провери дали хернията може да се върне обратно.

Понякога може да се направи ултразвуково изследване. Рядко се налага рентгеново изследване, CT (компютърна томография) или MRI (ядрено-магнитен резонанс).

Какво е лечението?

Лечението зависи от вида на хернията, нейния размер, симптомите и общото здравословно състояние на пациента. Ето някои често срещани подходи:

 • изчакване и наблюдение

Ако хернията е малка, появява се от време на време и не причинява симптоми, лекарят може да препоръча изчакване и наблюдение. Това се отнася и за хората, които са в напреднала възраст, имат тежки, хронични заболявания и херния, която не представлява риск.

 • промени в начина на живот

Препоръчват се някои промени в начина на живот, като избягване на вдигане на тежести, поддържане на здравословно тегло и избягване на дейности, които повишават вътрекоремното налягане.

 • колан за херния

В някои случаи носенето на колан за херния може да помогне за намаляване на дискомфорта, свързан с хернията, особено по време на физическа активност.

 • медикаменти

Приемът на медикаменти може да помогне за справяне със симптомите при някои видове хернии (напр. болка, киселини в стомаха).

 • хирургично лечение

Хирургичната операция е единственото ефективно лечение на хернии, особено ако те причиняват симптоми или ако има риск от усложнения.

Изборът на хирургическа техника зависи от различни фактори, включително местоположението и размера на хернията, цялостното здравословно състояние на пациента и индивидуалните предпочитания.

Прочетете за:
Как да се предпазим от херния?
Херния след операция