Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за дисковата херния?

Какво трябва да знаем за дисковата херния?

юли 25, 2014

Гръбначният стълб се състои от 26 прешлена, които са разделени помежду си с дискове. Функцията на дисковете е да намаляват триенето и напрежението между прешлените по време на ходене, скачане и вдигане на предмети. Всеки гръбначен диск се състои от две части – вътрешна желатинозна съставка и външна твърда обвивка.

В резултат на травма или претоварване на гръбначния стълб целостта на външната обвивка на диска може да се наруши и това да доведе до пролабиране на част от вътрешното съдържимо навън. В такъв случай говорим за дискова херния.

Какви могат да бъдат причините за дискова херния?

В повечето случаи дисковата херния се развива с напредването на възрастта и износването на дисковете, които се намират между прешлените. С възрастта намалява еластичността на дисковете и тяхната цялост може да се наруши.

Трудно може да се установи точната причина за развитието на дисковата херния. По-често тя се дължи на комбинацията от няколко рискови фактора за развитието на това състояние, като например вдигане на тежки предмети и извиване на гръбнака. По-рядко хернията може да се дължи на травма или падане от височина.

Какви са симптомите при дискова херния?

Много често в началните етапи на заболяването пациентите нямат оплаквания и не знаят за съществуването на проблема. В някои случаи обаче нарушаването на целостта на гръбначния диск може да бъде съпроводено със силна болезненост. По-често срещаните оплаквания на пациентите с дискова херния са:

Болка в ръцете или краката – ако увреденият диск се намира в долната част на гръбначния стълб обикновено най-силната болка е в областта на задните части, бедрата и прасците. Ако херниираният диск е в зоната на шията пациентите се оплакват от болка в раменете и ръцете. Болката може да бъде стрелкаща или да се проявява при определена позиция на гръбнака.

Изтръпване и загубане на чувствителност на крайниците – голяма част от пациентите с дискова херния се оплакват от изтръпване и загуба на сетивността на крайниците си за известен период от време.

Мускулна слабост – мускулите, които се инервират от нерви, които минават в близост с нарушения диск могат да загубят своята сила и пациентите да започнат да изпитват мускулна слабост.

Как се поставя диагнозата?

По време на преглед лекарят първо ще изследва състоянието на гръбнака и крайниците ви, чрез тестове, с които да се установи дали са налични всички характерни за здравия човек рефлекси и дали е запазена сетивността и мускулната сила. В помощ на лекарите за поставянето на диагнозата дискова херния могат да влязат някои образни изследвания, с които да се установи точното разположение на дефекта. Такива са например рентген, скенер и ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението?

В ранните стадии на дисковата херния лекарите препоръчват да се започне с консервативно медикаментозно лечение. За намаляване на болките на пациента могат да бъдат предписани обезболяващи медикаменти, като например нестероид ни противовъзпалителни – Ибупрофен, а при по-силна болка могат да се приложат и опиоидни аналгетици – Оксикодон, Кодеин.

При по-големи и усложнени дискови хернии може да се наложи пациентът да се оперира, за да се отстрани дефекта и да се възстанови целостта на диска.

Прочетете за:
Болка по хода на седалищния нерв – причини