Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за мозъчното сътресение?

Какво трябва да знаем за мозъчното сътресение?

окт. 16, 2014

Мозъчното сътресение представлява травматично увреждане на мозъка, което води до нарушаване на неговите функции за кратък период от време. Ефектите от сътресението обикновено са краткотрайни, като към тях спадат например главоболие, проблеми с концентрацията и равновесието.

Какви са симптомите при мозъчно сътресение?

Оплакванията на пациентите преживели сътресение могат да бъдат съвсем леки и незабележими или явни и лесни за диагностициране. Много от пациентите не могат да свържат преживяването на травма и увреждането на мозъка със симптомите, които имат. Това е особено характерно в случаи, при които оплакванията започват да се проявяват часове след преживяната травма. Загубата на съзнание или развитието на гърч след травма не са често срещани и те не са индикатор за това колко тежко е сътресението. Типичните симптоми на мозъчното сътресение са:

  • Гадене и повръщане
  • Главоболие
  • Трудности при концентрация
  • Забавени реакции
  • Световъртеж
  • Повишена чувствителност към по-силна светлина или звуци
  • Обърканост, раздразнителност
  • Промяна на навиците относно съня – повишена сънливост или безсъние
  • Умора.

Как се диагностицира мозъчното сътресение?

Лекуващият лекар ще ви разпита какви са вашите оплаквания, ще ви прегледа обстойно и за по-точно изясняване на диагнозата може да извърши някои допълнителни тестове и изследвания.

Неврологично изследване

След разпитването относно симптомите на пациентите може да бъде извършен неврологичен преглед, който да оцени зрението, слуха, сетивността, баланса и рефлексите на пациентите.

Образни изследвания

При пациенти, които се оплакват от тежко главоболие или имат повтарящи се гърчове или често повръщане може да се извърши скенер на главата за търсене на структурни промени в мозъка, които могат да се визуализират. Освен това с помощта на изследването може да се открие мозъчен кръвоизлив, които може да се получи в резултат на сътресението.

Какво е лечението?

Основното при лечението на мозъчното сътресение е осигуряването на достатъчно време за почивка и възстановяване на мозъка. Лекарите препоръчват активна почивка на своите пациенти, по време на която да не извършват никакви тежки физически усилия. Освен това е препоръчително да не извършвате и тежка умствена работа и да намалите гледането на телевизия, стоенето пред компютъра и четенето на книги до минимум.

За облекчаване на главоболието могат да бъдат предписани обезболяващи, като например Ацетаминофен. Избягвайте употребата на Ибупрофен и Аспирин, защото те повишават риска от кървене.

Прочетете за:
Комоцио – сътресение на мозъка