Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за очните алергии?

Какво трябва да знаем за очните алергии?

авг. 4, 2014

Когато стане въпрос за алергии, повечето хора си мислят, че основният симптом е кихането. Истината е, че алергичните състояния, могат да се характеризират и със зачервяване и сърбеж на очите. Алергиите с основно засягане на очите се наричат още алергични конюнктивити. Както и при другите алергични заболявания и те се дължат на грешка на имунната система и действие на алергени.

Какви могат да бъдат причините за очни алергии?

Когато страдате от алергии вашето тяло може да реагира засилено на обекти, които по принцип не са вредни за вас, като например полен, домашен прах, плесен и косми от домашни любимци. В тялото започват да се отделят хистамини, химикали, които причиняват оток и възпаление на тъканите. Хистамините стават причина за зачервяването на очите, тяхната лесна раздразнимост, сърбеж и отделяне на воднист секрет.

Алергичният конюнктивит може да бъде много неприятно и изнервящо пациентите състояние, което да наруши извършването на ежедневните дейности. Добрата нови на е, че алергичният конюнктивит не води до увреда на зрението. Някои по-рядко срещани алергични заболявания, като атопичен дерматит например, могат да при чинят по-сериозно възпаление, което да стане причина за нарушаване на зрението.

Какви са симптомите при очните алергии?

При контакт на очите със съответния алерген, към когото имунната система е сензитирана могат да се проявят и характерните очни симптоми:

  • зачервяване и сърбеж на очите
  • изтичане на воднист очен секрет
  • подуване на клепачите
  • чувствителност на светлина
  • болезненост в областта на очите.

Какво е лечението на очните алергии?

Първата стъпка в лечението на алергичния конюнктивит е да се опитате да намалите до минимум контакта с възможни алергени. Поради тази причина е препоръчително да си стоите у дома, когато във въздуха има повече полени, основно през пролетта. Когато излизате навън носете очила, с които да намалите риска от контакт на очите с алергени.

У дома перете редовно бельото на което спите. Чистете подовете с мокър парцал. Ако имате домашни любимци е препоръчително редовно да изтупвате килимите. Вместо дебели завеси, предпочитайте щори за прозорците, защото те задържат по-малко прах и са по-лесни за поддръжка.

Ако опитите за избягване на алергени не дадат нужния резултат на пациентите могат да бъдат предписани медикаменти, които да облекчат техните симптоми. За промиване на очите могат да бъдат използвани стерилен физиологичен разтвор, който помага за намаляване на раздразнението.

Капките за очите, които съдържат отбъбващи вещества могат да спомогнат за свиване на кръвоносните съдове и намаляване на зачервяването. Недостатъкът на тези капки е, че леко парят на очите при прилагане, а освен това ефектът им е по-краткотраен и лекарите не препоръчват тяхната дългосрочна употреба.

Прочетете за:
Алергичен конюнктивит