Начало / Актуални теми / Лечение на бъбречната недостатъчност

Лечение на бъбречната недостатъчност

апр. 30, 2013

Бъбречната недостатъчност може да бъде остра и хронична. Има много причини, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност. Някои от тях са лечими и след прилагането на правилното лечение бъбреците могат да възстановят своите функции. В някои случаи обаче бъбречната функция прогресивно може да намалява и това състояние да бъде необратимо.

Симптомите на бъбречната недостатъчност се дължат на натрупването на отпадъчни продукти, които не могат да бъдат изхвърлени от организма. По-честите симптоми са:
– гадене и повръщане;
– умора и загуба на апетит;
– намаляване количеството на отделяната урина;
– поява на отоци по крайниците и лицето, особено сутрин след ставане;
– трудно контролируемо високо кръвно налягане;
– затруднено дишане;
– затруднени умствени процеси.

Лечение на бъбречната недостатъчност.

Основната и първа стъпка е откриването на причината за бъбречната недостатъчност и нейното премахване или лечение. Причини за остра бъбречна недостатъчност могат да бъдат употребата на някои медикаменти, остра кръвозагуба, миокарден инфаркт, шок.

Освен лечението на причината за настъпване на бъбречна недостатъчност може да се наложи да се лекуват и някои от усложненията на бъбречната недостатъчност до възстановяване функцията на бъбреците:

– Ако при вас бъбречната недостатъчност се дължи на загуба на течности  може да бъде назначено да ви бъдат вляти интравенозни течности, за да бъде възстановен баланса. Ако пък при вас има обратно натрупване на течности и поява на отоци тогава трябва да бъдат назначени диуретици, които да увеличат отделянето на течности чрез урината.

– В резултат на неправилното функциониране на бъбреците по време на бъбречна недостатъчност във вашия организъм може да се натрупа калий, което е вредно за дейността на сърцето и може да доведе до сериозни усложнения. Поради тази причина лекуващия ви лекар ще ви назначи лекарствени средства, които да предотвратят натрупването на калий във вашия организъм.

– Ако функцията на бъбреците не се възстанови навреме в тялото ви ще се натрупат много токсини и в такъв случай може да се наложи започване на хемодиализа. При този метод кръвта се филтрира през специален апарат, който отстранява ненужните вещества и течности от вашето тяло.

При наличие на бъбречна недостатъчност на пациентите се назначава и специална диета. Тъй като при разграждането на протеините се образуват много разпадни продукти на пациентите се препоръчва да ограничат протеините до минимум.

Ако бъбречната функция напълно отпадне и не може да се възстанови пациентите се включват на постоянна хемодиализа, чрез която тялото им да се очиства от вредните вещества и токсините до намирането на бъбречен трансплант.

Прочетете за:
Остра бъбречна недостатъчност
Хронична бъбречна недостатъчност