Пушенето на марихуана може да облекчи мускулната скованост и болка при множествена склероза, показва малко американско проучване.

Учени от Университета на Калифорния са провели клинично проучване сред 30 пациента с мултиплена склероза, чийто мускулен спастицитет не се повлиява от медикаменти.

Средната възраст на участниците в проучването е била 50 години, като 63 % са били жени. Над 50 % от участниците се нуждаели от помощ при ходене, а 20 % са използвали инвалидна количка.

Половината от участниците са пушили марихуана веднъж дневно в продължение на три дни, а другата половина са пушили плацебо цигара.

Резултатите от проучването показват, че марихуаната облекчава мускулната скованост, но при някои от участниците се появява замаяност, отпадналост, забавена умствена дейност.

Необходими са още проучвания, за да се установи дали може да се използва по-малка доза марихуана.

Проучването е публикувано в Canadian Medical Association Journal.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!