Меню

Наличието на цветя в стаята по време на сън може да стимулира приятни сънища, показва ново проучване.

Учени от Германия са анализирали съня на 15 жени за период от 30 нощи.

Те изчаквали доброволците да навлязат в REM – фазата на съня, през която се появяват сънищата, след което поднасяли за 10 секунди различни миризми под носовете им. След една минута събуждали жените и ги разпитвали за техните сънища и за това как са се чувствали.

Резултатите от проучването показват, че аромата на рози предизвикал приятни емоции в сънищата, докато мириса на развалени яйца стимулирал негативни емоции.

Проф. Борис Стък и неговият екип от Университетската болница в Манхайм планират да изследват хора, които страдат от кошмари. Според тях експозицията на приятни миризми може да предизвика положителни емоции в сънищата им.

Известно е от предишни проучвания, че други стимули като звук, натиск или вибрации могат да повлияят върху настроението на съня.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!