Начало / Актуални теми / Мозъчна аневризма – какво трябва да знаем?

Мозъчна аневризма – какво трябва да знаем?

апр. 24, 2014

Аневризмата представлява абнормно разширение на кръвоносен съд, което се дължи на дефект на стената на съда. Аневризма може да се развие във всеки един кръвоносен съд, но най-често се наблюдава в областта на коремната аорта и мозъка.

В повечето случаи мозъчният аневризъм дълго време протича безсимптомно. В редки случаи патологичното разширение на кръвоносния съд може да се разкъса и да настъпи вътремозъчен кръвоизлив. Това може да доведе до инсулт, различно по степен мозъчно увреждане или смърт.

Каква е причината за появата на мозъчна аневризма?

Тенденцията за образуване на аневризми може да бъде унаследена. В други случаи може да се дължи на удебеляване стената на съда и промяна в нейната структура, поради атеросклероза и напредване на възрастта на пациента. Някои рискови фактори за развитието на аневризми могат да бъдат контролирани, а други не.

Рисковите фактори за аневризма са:

  • фамилност
  • предишен аневризъм
  • пол – жените са по-склонни да развият аневризми
  • високо кръвно налягане
  • тютюнопушене.

Какви са симптомите на пациентите с мозъчна аневризма?

Повечето мозъчни аневризми протичат безсимптомно и се откриват случайно при извършване на изследвания за други заболявания. В други случаи, ако аневризмът е разположен в област където може да притисне важни мозъчни структури може да доведе до някои симптоми като например силно главоболие, замъглено зрение, промени в говора на пациента.

При разкъсване на аневризма симптомите се развиват внезапно и е нужна незабавна медицинска помощ. По-често наблюдаваните симптоми при това спешно състояние са:

  • внезапно и силно главоболие
  • гадене и повръщане
  • чувствителност на светлина
  • световъртеж или загуба на съзнание
  • гърч.

Как се поставя диагнозата мозъчна аневризма?

Скенерът може да помогне за откриването на източник на кървене в мозъка при спукване на аневризма.

Ядрено-магнитен резонанс – при това изследване се използват магнитни вълни, за да се получи картина на кръвоносните съдове на тялото. Обикновено при изследването се използва контраст, който позволява кръвоносните съдове да станат видими.

Мозъчна ангиограма – при тази процедура лекарят вкарва малка тръбичка в някоя голяма артерия, най-често в областта на слабините и насочва тръбичката през сърцето към артериите, кръвоснабдяващи мозъка. През тръбата се инжектира специална контрастна материя. След инжектирането на контраста се извършват няколко последователни рентгенови снимки, чиято цел е да открият възможен дефект на стената на кръвоносния съд.

Какво е лечението?

Две са най-често използваните методи на лечение при мозъчен аневризъм:

Хирургическо клипсиране – това е процедура, чиято цел е да премахне разширението на стената на кръвоносния съд. След проникване в черепа хирургът поставя малък клипс в основата на аневризма и така спира притока на кръв към него.

Ендоваскуларно протезиране – тази процедура е по-малко инвазивна от предишната. При нея хирургът вкарва малка тръбичка – катетър през голяма артерия, най-често в слабинната област и чрез тази тръбичка достига до желаната артерия в мозъка, където се намира аневризмата. След това през катетъра той прокарва платинена тел, която се навива под формата на спирала в основата на аневризмата и по този начин спира притока на кръв към патологичното разширение на стената на кръвоносния съд.

Прочетете за:
Какви видове аневризми има?