Редовните физически упражнения са полезни за болните от ревматоиден артрит, но повече от 40 % от тях са неактивни, според ново проучване, публикувано в сп. Arthritis Care & Research.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което протича с болка, оток, зачервяване и ограничена подвижност на ставите. Обездвижването води до мускулна слабост, скованост и засилване на болката.

Преди се считаше, че лекарствата и покоя са най-доброто лечение, но сега експертите смятат, че физическата активност е много важна за запазване на подвижността на ставите и за намаляване на болката.

Учени от Чикаго са изследвали ефективността на физическата активност сред 176 болни от ревматоиден артрит на възраст от 23 до 86 г. Всеки участник в проучването е трябвало да носи акселерометър за период от една седмица.

Резултатите са показали, че 42 % от участниците са неактивни. За една седмица те не са извършили дори 10 минути умерена или тежка физическа активност. За умерена физическа активност се счита бързото ходене.

Само 12 % от участниците са извършили препоръчителните 150 минути физическа активност за една седмица.

Проучването е целяло също така да се установи защо тези хора не спортуват. Резултатите показват, че главната причина е липсата на силна мотивация или липсата на убеждение, че упражненията са полезни.

Ето защо е изключително важно пациентите да бъдат информирани за ползата от физическата активност.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!