Начало / Актуални теми / Много болни от ревматоиден артрит са неактивни

Много болни от ревматоиден артрит са неактивни

ян. 27, 2012

Редовните физически упражнения са полезни за болните от ревматоиден артрит, но повече от 40 % от тях са неактивни, според ново проучване, публикувано в сп. Arthritis Care & Research.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което протича с болка, оток, зачервяване и ограничена подвижност на ставите. Обездвижването води до мускулна слабост, скованост и засилване на болката.

Преди се считаше, че лекарствата и покоя са най-доброто лечение, но сега експертите смятат, че физическата активност е много важна за запазване на подвижността на ставите и за намаляване на болката.

Учени от Чикаго са изследвали ефективността на физическата активност сред 176 болни от ревматоиден артрит на възраст от 23 до 86 г. Всеки участник в проучването е трябвало да носи акселерометър за период от една седмица.

Резултатите са показали, че 42 % от участниците са неактивни. За една седмица те не са извършили дори 10 минути умерена или тежка физическа активност. За умерена физическа активност се счита бързото ходене.

Само 12 % от участниците са извършили препоръчителните 150 минути физическа активност за една седмица.

Проучването е целяло също така да се установи защо тези хора не спортуват. Резултатите показват, че главната причина е липсата на силна мотивация или липсата на убеждение, че упражненията са полезни.

Ето защо е изключително важно пациентите да бъдат информирани за ползата от физическата активност.