Начало / Актуални теми / До какво води дефицитът на витамин А?

До какво води дефицитът на витамин А?

мар. 20, 2015

Витамин А е мастноразтворим витамин, който се среща под различни форми.

Някои храни от растителен произход съдържат прекурсори на витамин А, които са от групата на каротиноидите. От тях най-голяма активност има β-каротина, който е мощен антиоксидант. В клетките на тънкото черво той се превръща във витамин А, след което се складира в черния дроб. Богати източници на провитамин А са спанак, зеле, моркови, домати, тиква, кайсии и др.

В животинските продукти (рибено масло, мляко, млечни продукти, черен дроб, жълтък и др.) витамин А се съдържа в готов вид. Среща се главно под формата на алкохол – ретинол, но се среща и като алдехид – ретинал и като киселина – ретиноева киселина. Тези съединения се наричат ретиноиди.

Провитамин А е около 3 пъти по-слаб по действие от готовия витамин. Витамин А е устойчив на висока температура и се запазва при кулинарна обработка.

Дневните нужди от витамин А за деца са 700 µg, а за възрастни – 900 µg.

Повишен риск от недоимък на витамин А има при:
• хора в напреднала възраст
• бременни жени особено през последния триместър
• вегетарианци
• алкохолици
• бебета и малки деца, прекарали инфекциозни заболявания
• възрастни хора, страдащи от хронични заболявания.

Причини за дефицит на витамин А

В зависимост от причината за възникването се различават два вида дефицит на витамин А:

  • Първичен – възниква при недостатъчен внос на витамин А с хранителните продукти за продължителен период, което води до изчерпване на запасите от витамина в тялото.
  • Вторичен – възниква при проблеми с превръщането на провитамина във витамин А, при нарушена абсорбция в тънките черва, при нарушения в складирането или транспорта на витамин А. Среща се при: хронична диария, цьолиакия, заболявания на панкреаса и черния дроб, запушване на жлъчните пътища, дуоденален байпас и др.

Симптоми на дефицит на витамин А

При дефицит на витамин А първо се появяват общи оплаквания: отпадналост, лесна умора, безапетитие.

При децата намалява устойчивостта спрямо инфекции, особено на дихателните и пикочните пътища, настъпва забавяне и дори спиране на растежа.

Най-характерните прояви на недоимък на витамин А са очните изменения. Развива се кокоша слепота (хемералопия). Болните през деня виждат ясно, но привечер като се стъмни не могат да се ориентират.

При изразен дефицит на витамин А спира секрецията на слъзните и конюнктивните жлези, при което конюнктивата изсъхва и се развива ксерофталмия. При малки деца може да се развие кератомалация – размекване и некроза на очната роговица.

При авитаминоза А настъпват редица кожни промени:

  • кожата става суха, лесно се лющи
  • развива се фоликуларна хиперкератоза – космените фоликули се задръстват с кератин
  • пиодермия – гнойно-възпалителни процеси в кожата
  • акне
  • изменят се също космите (изтъняват, стават лесно чупливи) и ноктите – набраздяват се.

Промени настъпват и в лигавиците. Носната лигавица изсъхва, образуват се корички и язви. Епителът на дихателните пътища загубва секреторните и защитните си свойства, поради което се наблюдават упорити бронхити.

Дефицитът на витамин А по време на бременността може да причини тежко увреждане на плода или да доведе до аборт. При мъжете поради увреждане на сперматогенезата може да се наблюдава инфертилитет.

Какво е лечението при дефицит на витамин А?

Лечението на първичен дефицит на витамин А се състои в приемането на адекватно количество от витамин А, което може да стане чрез:

  • консумация на хранителни продукти, богати на витамин А
  • прием на добавки, съдържащи витамин А.

При вторичен дефицит на витамин А е необходимо лечение на заболяването, довело до недоимъка.

Прочетете за:
Недостиг на витамин А