Причината за високото кръвно налягане може да се окаже в мозъка, а не проблем, свързан със сърцето, бъбреците или кръвоносните съдове.

Учени от Бристолския университет са изолирали протеин JAM-1, намиращ се в стената на кръвоносните съдове в мозъка.

В проучване, проведено с плъхове, те са установили, че протеина JAM-1 е свързан с повишаването на кръвното налягане. Точният механизъм, по който това става, обаче все още е неясен.

Според специалистите протеина JAM-1 предизвиква струпване на белите кръвни клетки в кръвоносните съдове, което затруднява кръвотока. В резултат може да настъпи възпаление в мозъчните кръвоносните съдове и да се понижи доставката на кислород към мозъка.

Проф. Джулиан Патън, ръководител на проучването и неговите колеги считат, че това може да отключи процеси, които да повишат кръвното налягане.

Това проучване показва, че високото кръвно налягане може да се дължи на причини, свързани с кръвоснабдяването на мозъка. Открива нови възможности за лечение на това често състояние.

Високото кръвно налягане (хипертонията) причинява главоболие, световъртеж, нарушения в зрението, но ной-често протича безсимптомно.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!