Начало / Актуални теми / Може ли сънната апнея да увреди слуха?

Може ли сънната апнея да увреди слуха?

май 22, 2014

Сънната апнея може не само да наруши качеството на вашия сън, но и да увреди слуха ви, показва ново американско проучване.
Резултатите от това проучване подкрепят идеята, че сънната апнея не се появява изолирано.

Според авторите на проучването сънната апнея е по-скоро системно и хронично заболяване, а не просто нещо, което се случва по време на сън. Те предлагат да започне да се мисли за сънната апнея като за хронично заболяване, при което настъпват възпалителни и съдови промени в различни органи.

Характерно за сънната апнея е спиране на дишането по време на сън и последващо шумно прохъркване. Многократните пробуждания през нощта нарушават качеството на съня и през деня пациентите могат да се чувстват много отпаднали.

Каква е връзката между сънната апнея и увреждането на слуха?

Възможно е да се касае за комбинация от фактори, които причиняват възпаление и увреждат съдовете, кръвоснабдяващи вътрешното ухо, обясняват авторите на проучването.

В проучването са участвали близо 14000 латиноамериканци, като 53 % от тях са били жени на средна възраст 41 години. 10 % от участниците са страдали от сънна апнея, а около 30 % са имали увреждане на слуха в определена степен.

На всички участници е бил изследван съня и слуховата чувствителност спрямо звукови дразнители с различна честота.

Резултатите от проучването са показали, че сънната апнея се свързва с 31 % увеличение на нарушено възприемане на звуци с висока честота (над 4000 Hz) и 90 % увеличение на нарушено възприемане на звуци с ниска честота (под 500 Hz). Сънната апнея води още до 38 % увеличение на нарушена слухова чувствителност към звуци с ниска и с висока честота.

Учените за взели под внимание фактори като възраст, пол, етнос и заболявания като високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, въздействие на силен шум, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, данни за увреден слух, хъркане и др.

Пациентите, страдащи от сънна апнея имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а според това проучване и от увреждане на слуха. Ето защо специалистите препоръчват на болните от сънна апнея да се изследва и слуха.

Проучването е представено на ежегодната среща на Американското дружество по гръдни заболявания.