Меню

Ежедневният прием на мултивитамини не понижава риска от сърдечно-съдови заболявания при възрастни мъже, показват данните от мащабно американско проучване.

Учени от Бостън са провели проучване сред близо 15000 мъже на средна възраст 64 години. В продължение на 10 години половината от участниците са приемали всеки ден мултивитамини, а другата половина – плацебо.

След едно десетилетие авторите на проучването не са открили разлика в риска от инфаркт, инсулт или смърт от сърдечно-съдово заболяване при двете групи.

Те обаче са установили, че редовния прием на мултивитамини понижава риска от развитието на тумори при мъжете с 8 %.

Според експертите основната причина за прием на мултивитамини е да се избегне възникването на дефицит на витамини и минерали. Няма основание да се препоръчват за превенция на сърдечно-съдови заболявания.

За хората с риск от инфаркт или инсулт най-важно е да променят начина си на живот – да се хранят здравословно, да спортуват редовно, да избягват тютюнопушенето.

Проучването е публикувано в Journal of the American Medical Association.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!