Начало / Актуални теми / Над един милион страдат от синдром на хронична умора

Над един милион страдат от синдром на хронична умора

ное. 5, 2006

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, синдрома на хроничната умора (СХУ) е реално заболяване, което засяга повече от един милион американци.

Близо 80 % от хората, страдащи от СХУ не знаят, че са болни. Ето защо в САЩ стартира кампания, която ще предостави на хората и на лекарите подробна информация за диагнозата и лечението на СХУ.

Синдромът на хроничната умора се характеризира с изразена умора, нарушение на съня, намалена концентрация и отслабена памет.
Наблюдават се още грипоподобни симптоми като болки в мускулите и ставите, зачервено гърло, болезнени лимфни възли, главоболие. Характерна черта на заболяването е влошаване на симптомите при физическо или умствено усилие. Среща се четири пъти по-често при жените.

Диагностицирането на СХУ е затруднено, тъй като симптомите се срещат и при много други заболявания. Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, физикалното изследване и лабораторните изследвания, които изключват други заболявания.

Причината за заболяването не е установена и затова лечението е насочено към облекчаване на симптомите. Препоръчва се избягване на стрес, балансирана диета, физически упражнения. Медикаменти се прилагат при мускулни и ставни болки, нарушения в съня, депресия.

Усилията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията са насочени към ранното диагностициране и по-доброто лечение на заболяването.