Меню

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, синдрома на хроничната умора (СХУ) е реално заболяване, което засяга повече от един милион американци.

Близо 80 % от хората, страдащи от СХУ не знаят, че са болни. Ето защо в САЩ стартира кампания, която ще предостави на хората и на лекарите подробна информация за диагнозата и лечението на СХУ.

Синдромът на хроничната умора се характеризира с изразена умора, нарушение на съня, намалена концентрация и отслабена памет.
Наблюдават се още грипоподобни симптоми като болки в мускулите и ставите, зачервено гърло, болезнени лимфни възли, главоболие. Характерна черта на заболяването е влошаване на симптомите при физическо или умствено усилие. Среща се четири пъти по-често при жените.

Диагностицирането на СХУ е затруднено, тъй като симптомите се срещат и при много други заболявания. Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, физикалното изследване и лабораторните изследвания, които изключват други заболявания.

Причината за заболяването не е установена и затова лечението е насочено към облекчаване на симптомите. Препоръчва се избягване на стрес, балансирана диета, физически упражнения. Медикаменти се прилагат при мускулни и ставни болки, нарушения в съня, депресия.

Усилията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията са насочени към ранното диагностициране и по-доброто лечение на заболяването.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!